Hradec Králové zadal zpracování nového územního plánu

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
05.10.2011 21:05
Hradec Králové

Josef Gočár, regulační plán Hradce Králové, 1924
Hradec Králové - Královéhradecká rada schválila zadání zpracování nového územního plánu, podle kterého se bude rozvoj stotisícového města řídit od roku 2015. Náklady na nový územní plán, který zpracují architekti Tomáš Vymetálek a Patrik Kotas, budou činit asi 20 milionů korun. Novinářům to dnes řekl primátorův náměstek Jindřich Vedlich (TOP 09) s tím, že definitivně zadání územního plánu budou na konci října schvalovat zastupitelé.

    Práce na novém územním plánu město zahájilo na začátku letošního roku, když vypsalo soutěž na ideový návrh nového územního plánu. Jako nejlepší v červnu z 19 návrhů vybralo ideový návrh architektů Vymetálka a Kotase. V dosavadním procesu přípravy a projednávání územního plánu město zaevidovalo asi 300 připomínek od lidí a dotčených subjektů a institucí. Celý proces pořízení plánu by měl skončit do poloviny roku 2015.
    Návrh Vymetálka a Kotase rozvíjí současný okružní založení města dané plánem Josefa Gočára z první poloviny 20. století. Rozvojovou osu idea vidí západním směrem do části Kukleny směrem k dálnici D11. Plán se zabývá i nyní nedostatečným dopravním spojením centra s Kuklenami. Nový plán by měl také přesněji definovat strukturu staveb, které budou moci v daném území vyrůst.
    Zatím se město a investoři řídí územním plánem z roku 2000. Zastupitelé dosud v tomto plánu udělali kolem 250 změn. K pořízení nového územního plánu město donutil stavební zákon z roku 2006, podle kterého musí mít každé město v Česku do konce roku 2015 vypracovaný nový územní plán nebo si musí udělat revizi současného. Hradec se rozhodl pro vytvoření nového plánu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články