Galerie hlavního města Prahy opraví Rothmayerovu vilu

Vložil
ČTK
26.09.2011 20:10
Praha

Praha - Památkově chráněnou vilu architekta Otto Rothmayera na pražském Břevnově čeká výrazná rekonstrukce. Galerie hlavního města Prahy (GHMP), která ji spravuje, plánuje opravit samotný dům i zahradu. Instituce chce obnovit i vnitřní vybavení. GHMP již vypsala na rekonstrukci zakázku. Předpokládá, že za obnovu zaplatí 17 milionů korun, vyplývá z údajů zveřejněných v informačním systému veřejných zakázek.
    Galerie chce rekonstrukci zahájit ještě letos, dokončena by měla být do konce příštího roku, řekl ČTK ředitel GHMP Milan Bufka. Pro veřejnost by se pak vila měla otevřít od roku 2013. V současné době je nepřístupná.
    Vila by se po opravě měla svým vnitřním i vnějším vzhledem vrátit ke své podobě z přelomu 50. a 60. let minulého století. "Rekonstrukce bude prováděna se záměrem zachovat v co největší míře autenticitu původní stavby včetně interiérů a zahrady," píše se v zadání zakázky.
    Obnoveny budou všechny dochované původní stavební konstrukce včetně vnějších a vnitřních povrchů stěn, podlah i zařízení jako umyvadla nebo vany. Zrestaurován také bude vestavěný nábytek nebo rámy oken a dveří.
    Vila architekta Rothmayera pochází z let 1928 a 1929. Rothmayer se mimo jiné podílel na novodobých úpravách Hradu a vila se nese v podobném architektonickém duchu.
    Praha ji koupila v roce 2007 za 12 milionů korun od architektova syna Jana Rothmayera, který ji prodal pod podmínkou, že bude přístupná. Vedení města tehdy doufalo, že by opravu mohl zaplatit stát.



Slavné pražské vily
Přemysl Veverka, Zdeněk Lukeš, Petr Krajči, Dita Dvořáková
Foibos, 2005
170 x 235 mm, 189 stran, česky
Běžná cena: 339 Kč
Naše cena: 310 Kč (doba expedice: do 3 dnů)
0 komentářů
přidat komentář

Související články