Soutěž Young Architect Award 2011 zná své vítěze

Zdroj
Hana Zimmermannová
Vložil
ČTK
22.09.2011 22:05
Praha

Ida Čapounová, Jan Trejbal, Jakub Chuchlík: Měchnov - český venkov
Praha - V tuzemské soutěži mladých architektů, které se letos zúčastnilo na 128 projektů od tvůrců z celkem 14 zemí světa, se na čtyřech prvních místech umístili tři absolventi českých univerzit a jedna slovinská architektka. Odborná porota ocenila jejich práce a projekty, ve kterých důmyslně propojili veřejný prostor se stávající městskou zástavbou a přírodními prvky.
    Titul Young Architect Award 2011 letos získala Ida Čapounová, která navrhla urbanistická řešení pro český venkov, konkrétně pro benešovský Měchnov. Další z oceněných, mladý architekt Jakub Jílek, se věnoval řece Vltavě v české metropoli, architektka Pavlína Macháčková a Klára Makovcová ze studia MMM Architekti pak zpracovaly realizaci týkající se zemědělského učiliště. Jediným zahraničním autorem ve vítězné čtveřici je slovinská architektka Polonca Kastelicová, která navrhla revitalizaci hlavního náměstí v jedné ze slovinských obcí.
    Pořadatelé soutěže se letos zaměřili na problematiku současné urbanizace. Zájemci tak v  historii soutěže museli poprvé dodržet určité téma. V projektech ateliéry zpracovávaly návrhy, jak propojit veřejný prostor, městskou zástavbu, přírodní prvky a nové budovy. "Město je trochu jako divadlo, vytváří kulisy, ve kterých se odehrává děj. Domy a prostor mezi nimi by měly vytvářet scénu tak, aby se v  tomto místě dobře žilo," uvedl k tématu jeden z členů poroty, architekt Jakub Cigler.
    Své návrhy zaslaly například ateliéry z Mexika, Španělska, Turecka či Francie. Do finálové sedmadvacítky kromě prací absolventů tuzemských univerzit pak postoupily už jen projekty belgických a slovinských architektů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články