Malá Kaplického chobotnice stojí místo Letné na brněnské Lesné

Vložil
ČTK
20.09.2011 16:35
Brno

Jan Kaplický

Brno - V Brně dnes slavnostně odhalili několikametrový přístřešek zastávky hromadné dopravy postavený na motivy "chobotnice" zesnulého architekta Jana Kaplického. S nápadem využít pro zastávku návrh sídla pražské Národní knihovny určené pro Letnou přišel student práv Martin Felgr. Projekt podpořila městská část Brno-sever. Odhalení čtyři metry vysokého blobu v barvě šampaňského přehlížely na zastávce Loosova v Lesné desítky místních občanů. Mnoha z nich se projekt líbil. Lidé ale zároveň vyjádřili obavy, že vandalové brzy originální zastávku zničí.
   
"Dávám tomu dva dny, maximálně týden, než to počárají," uvedla skepticky pětašedesátiletá důchodkyně Jana. Podle mediální zástupkyně investora Magdaleny Dobruské je sklolaminátová "chobotnice" chráněná proti graffiti speciálním nátěrem.
    Instalace má půdorys sedm krát sedm metrů, zespoda je chráněna sklocementovým soklem. Ten zároveň slouží jako lavička pro cestující, kteří čekají na autobus. Ve sklolaminátové skořepině jsou umístěny prosvětlovací otvory včetně hlavního "oka" nad vstupem.
    "Nemohou-li se Pražané procházet kolem nové Národní knihovny na Letné, mohou se Brňané procházet alespoň kolem její zmenšené podoby na Lesné," uvedl za investora, firmu Pepsi, Bronislav Matyšek.
    Slavnostního otevření se dnes měla účastnit i žena zemřelého architekta Eliška Kaplicky a jeho přítelkyně architektka Eva Jiřičná, ani jedna z nich kvůli pracovnímu vytížení nedorazila.
    Investor nechal zastávku vyrobit v rámci kampaně Pepsi Refresh Your World. Firma neupřesnila cenu instalace, uvedla jen, že celá kampaň včetně výroby zastávky přišla řádově na desítky milionů korun. Městská část Brno-sever zastávku dostala darem.
    Podle starostky městské části Brno-sever Sabiny Tomíškové bude radnice hradit provoz zastávky - například její osvětlení. "Finanční požadavky na naši městskou část zatím nebyly žádné, naskočí v momentě převzetí, kdy zastávku dostaneme darem. Celkově se ale dá říct, že nakonec ty náklady budou větší než u klasické zastávky," dodala Tomíšková.
    "Věděli jsme, když jsme do toho šli, že blob bude mít velkou řadu příznivců, ale i lidí, kterým bude trnem v oku, nebo půjde jen o prachsprosté vandaly," řekla novinářům k obavám místních ze zničení nevšedního objetku starostka. "Takže určitě jsme na tyto věci připraveni ve spolupráci s policií. Máme i další varianty, máme blob například pojištěný," dodala.
    Nová budova Národní knihovny za dvě miliardy korun, vystavěná podle Kaplického návrhu, měla vzniknout na Letné v Praze. V roce 2008 však vláda rozhodla, že knihovna kvůli nedořešeným pozemkovým vztahům a financování postavena nebude. Evropská komise navíc vydala stanovisko, že soutěž byla v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách.
9 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
proti přírodě
Petr
20.09.11 11:16
příroda
betonář
21.09.11 09:26
rákos a vepřovice
šárka
21.09.11 11:56
2Šárka
KKK
21.09.11 09:28
toKKK
šárka
21.09.11 10:29
zobrazit všechny komentáře

Související články