Sdružení proti bourání "kulturáku" v Plzni chystá další kroky

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
05.09.2011 20:35
Plzeň

Plzeň - Občanské sdružení Kultura(k), které nasbíralo přes 9000 podpisů proti bourání plzeňského domu kultury a nové stavbě na jeho místě, se stále odmítá smířit s plánem nákupní galerie. Připravuje další kroky, které mají zabránit komplexu, který chce za 2,5 miliardy korun v centru Plzně do roku 2013 postavit firma Amádeus Plzeň. ČTK to dnes řekl mluvčí občanského sdružení Martin Marek.
     "Podnikli jsme další kroky, jak s pomocí veřejnosti projektu v  této podobě zabránit," dodal. Konkrétní nebyl, ale uvedl, že je sdružení představí kolem 20. září. Podle něj jsou ještě cesty, jak stavbě zabránit kromě probíhajícího procesu EIA, do něhož se také může zapojit veřejnost. Sdružení se podle Marka zcela určitě účastní veřejného projednávání posudku EIA, které očekává v listopadu.
     Regulační podmínky na stavbu multifunkčního centra Corso Americká, které schválili minulý čtvrtek zastupitelé města, jsou podle sdružení nezávazné a "pouze odpovídají tomu, co investor předložil v dokumentaci EIA". Investor tvrdí, že s radnicí trvale jedná a vychází Plzni vstříc. Objekt podle něj nebude mít po dohodě s městem pouze obchodní funkci, ale řadu dalších, například kulturní a oddychovou.
     "Odborná komise města se například vůbec nezabývala rozčleněním obřího objektu na části. Výsledné podmínky investorovi umožňují zničit Denisovo nábřeží," uvedlo sdružení v dnešním prohlášení. Tvrdí, že obřích nákupních center už je v Plzni dost a že stavba připomíná obří cihlu, která zastíní ostatní dominanty a pouze přitáhne další automobily na Americkou ulici a nově na Denisovo nábřeží, kde se podle šéfa sdružení Filipa Kastla počítá se zničením cyklostezky, chodníku a stromů.
     "Regulační podmínky jsou nad míru benevolentní. I když architekti varovali před monolitností bloku, bariérovým řešení a naddimenzovaným měřítkem, nic z toho není striktně zmíněno, čímž dávají investorovi značný prostor na kličkování," řekl Kastl. Podle Barbory Ottové ze sdružení je výsledek výsměchem občanům, kteří požadovali architektonickou soutěž. "Město nakonec nerespektuje ani svoje vlastní pravidla. Obrátíme se nyní tedy přímo na občany," dodala.
     Demolice domu kultury z roku 1986 má začít koncem roku a měla by skončit v dubnu. "Trvale jednáme se zástupci města. Naše vstřícné kroky vůči radnici si vyžádají desítky milionů korun navíc," uvedl zástupce investora Jan Petřík. Nyní běží proces EIA, jehož veřejné projednání bude nejdříve v říjnu, poté začne územní řízení. V pětipodlažním centru budou kromě obchodů také, byty, administrativa, sport, sál s 300 místy a galerie, podél Americké nový pěší bulvár. Na střeše budovy má vzniknout centrum volného času s in-line dráhou, horolezecká stěna a dětská hřiště. Investor snížil počet parkovacích stání ze 720 na 500. Zavázal se, že na křižovatce U Jána vybuduje s okolními developery další dva jízdní pruhy.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
je to zlé
sidecar
07.09.11 02:17
zobrazit všechny komentáře

Související články