Rodinný dům s důmyslným atriem a neobvyklou fasádou <nobr>z polykarbonátů,</nobr> laminátů a velkých prosklených ploch

Realizace rodinného domu v Jihlavě-Horním Kosově z dílny architektů OK Plan Architects si zaslouží pozornost

Vložil
Tisková zpráva
13.07.2011 20:00
Schüco CZ s.r.o.

Soudobá architektura rodinného bydlení se ubírá různými směry, od typových objektů, přes urbanistické celky až po zcela originální domy, jejichž autoři se snaží nepodlehnout davovému "šílenství", respektovat určité kvalitativní zásady a požadavky a prezentovat vlastní, tedy individuální styl práce. A právě do poslední zmiňované skupiny by se bezpochyby zařadil také pan Luděk Rýzner se svou firmou OK Plan Architects, tvůrce řady zajímavých realizací, zejména nadstandardních privátních projektů, které s masovou produkcí nemají rozhodně nic společného. Představme si dílo, ve kterém skupina architektů z OK Plan Architects požadavkem na originalitu, kvalitu, funkčnost i dokonalé začlenění do okolního prostředí rozhodně nešetřila.
Řeč je o rodinném domě v Jihlavě - Horní Kosov, který se, dle slov Luďka Rýznera, nachází ve třetí a zároveň i finální fázi projektu, tedy ve fázi provozu či "stárnutí". Rodinný dům s neobvyklou fasádou a rozsáhlými prosklenými plochami tak na podzim letošního roku bude již dva roky spokojeně sloužit čtyřčlenné rodině. "Návrh a plány se všemi legislativními a schvalovacími procesy u podobných projektů trvají téměř půl až tři čtvrtě roku. Samotná realizace pak v tomto konkrétním případě probíhala rok a čtyři měsíce," doplňuje Zdeněk Rýzner. Novostavba o rozloze 250 m² se nachází na pozemku o celkové ploše 1686 m², kde nechybí částečně zastíněná terasa, zahrada s rozsáhlou zatravněnou plochou a bazén.

Výrazným architektonickým prvkem rodinného domu je atrium z polykarbonátů

Ze severu dům obklopuje křižovatka s hlavní komunikací, vedoucí k sídlišti Jihlava - Horní Kosov, a tak bylo třeba vymyslet fasádní řešení, které objektu zajistí dostatečnou intimitu. Architekti nárožní pozici vyřešili důmyslným a zároveň také výrazným architektonickým prvkem, a to působivým atriem. Atrium, tvořené polykarbonáty oranžové barvy, výborně splňuje požadavek na intimitu, zajišťuje klidové zázemí pro 1. PP a zároveň představuje zajímavý designový prvek. Pro hrubou stavbu rodinného domku, reprezentanta soudobé architektury, byly použity tradiční materiály, jakými jsou beton a cihly, minerální vata pro zateplení či železobeton použitý na stropech. Kromě již zmiňovaných polykarbonátů oranžové barvy funkčně i esteticky dotvářejí fasádu rodinného domku tvrzené laminátové desky MAX černé barvy a dřevěná nehoblovaná modřínová prkna, umístěná především kolem vstupů a v průchodu mezi patry. Nezastupitelnou roli na objektu představují okenní, dveřní a fasádní hliníkové systémy Schüco, zasklené bezpečnostním izolačním dvojsklem. Směrem do ulice sice objekt může působit zdrženlivě, na druhé straně směrem do privátní zóny je však maximálně otevřený a bohatě prosvětlený přirozeným světlem, nechybí ani světlíky na stropě.

Jednotlivá patra propojuje krytá terasa obložená modřínovými palubkami

Uvnitř nezastřešeného atria se nachází prostor se zahradou v japonském stylu, ze které se lze průchodem přes krytou terasu po schodišti dostat do exteriéru 1. NP, kde je centrální zahrada s terasou i bazénem. Dům je navíc vsazen do terénního zlomu s výškovým rozdílem jednoho patra, díky čemuž nedochází k půdorysnému překrývání spodní, převážně technické části, s vrchním podlažím. Atrium tak zajišťuje krytý prostor u vstupu i hlavní průchod, skrze zastíněnou terasu, do vyššího patra domu. Kromě základního technického zázemí, jakým je vestavěná garáž s potřebným technickým zázemím, prádelna či šatna, se v 1. PP nachází také sauna s velkou relaxačně-společenskou místností. Tuto relaxační místnost s kulečníkem propojuje s japonskou zahradou v atriu prosklená stěna sestavená z hliníkových profilů Schüco. Za hezkého počasí tak není problém si prostor do zahrady otevřít.

Provzdušněný interiér je zařízený v klidných a světlých tónech

Kvádrový půdorys 1. NP ve tvaru L byl naprojektován tak, aby se do prostor vešel velký obývací pokoj s kuchyní, tři pokoje a ložnice se dvěma šatnami a koupelnami i další místnůstky (WC, spíž, chodba či předsíň). Interiér je zařízený v klidných a světlých tónech, upřednostněny byly přírodní materiály. "Investor RD měl o celkovém konceptu i řešení detailů v interiéru a exteriéru určitou představu, po celou dobu však byl nakloněný diskusi, navíc jsme si vzájemně sedli, což byla dvě základní kritéria, která, myslím si, vedla k podařenému dílu," popisuje Luděk Rýzner. V místnostech dominují dřevěné podlahové krytiny, marocké štuky na stěnách či designové tapety. Vybavení interiéru bylo z části řešeno typovými věcmi, především v případě sedačky v obýváku, jídelních židlí či postelí. Řadu věcí byste však v prodejnách s nábytkem nenašli, na zakázku byla vyrobena například knihovna, televizní stěna, jídelní stůl i šatní a koupelnové skříně/skříňky. Za zmínku stojí i masivní krb umístěný v obývacím pokoji.

Rozsáhlé prosklené plochy v subtilních hliníkových rámech

Prakticky celou jižní fasádu prvního nadzemního patra propojují s exteriérem prosklené hliníkové profily firmy Schüco. "Tento objekt jsme řešili již ve fázi projektové dokumentace, měli jsme tak možnost veškeré detaily naplánovat předem, vyhovět všem požadavkům architekta a především také předejít případným problémům při realizaci," přibližuje spolupráci na RD Ing. Miroslav Culka, obchodní ředitel firmy DAFE-PLAST, dodavatele hliníkových profilů Schüco, a doplňuje: "S architekty firmy OK Plan Architects spolupracujeme již řadu let a u většiny realizací společně dáváme přednost právě hliníkovým profilům Schüco, neboť přinášejí vynikající hodnoty tepelné izolace, vedoucí k energetickým úsporám, i výběr z různorodých designových a konstrukčních řešení."

I v tomto případě bylo hlavním požadavkem zajistit co možná nejvíce rozměrných prosklených ploch, ideálně v subtilních hliníkových rámech. Pro splnění těchto požadavků byl zvolen fasádní systém Schüco  FW 50+, jehož výhodou je, že se zasklívá z vnější strany, a tím bylo za pomoci těžké techniky možné osadit bezpečnostní izolační dvojskla až o maxi rozměrech 3 x 2,5 m. Otvíravé části prosklených prostor jsou sestaveny z okenního systému Schüco AWS 70.HI, opět zaskleného izolačním bezpečnostním dvojsklem. Veškeré rohové pozice byly řešeny strukturálním zasklením skly s přesahem.

Automatizované ovládání dveří s možností čtečky otisku prstů

Vstup z obývacího pokoje na terasu je zajištěn posuvnými dveřmi ze systému Schüco ASS 50. Kvůli vysoké hmotnosti tohoto posuvného křídla i pro jeho komfortnější ovládání jsou posuvné dveře vybaveny elektricky poháněným kováním Schüco E-SLIDE. Z vnitřní strany se dveře ovládají tlačítkem umístěným na dveřích anebo dálkovým ovládáním. Z vnější strany je pak osazen klíčový spínač, který lze nahradit i čtečkou otisku prstů. Dominantu objektu při pohledu z ulice bezpochyby představuje světlík, který prosvětluje spojovací chodbu mezi místnostmi prvního patra. Světlík řeší fasádní systém Schüco FW 50+ o minimálním sklonu střešní části. Svislá část je provedena ve strukturálním zasklení s kalenými skly s přesahem. Všechny hliníkové obvodové výplně nesou černou barvu RAL 9005 v provedení mat. Výjimku představuje pouze segmentové okno v oválné pracovně na střeše objektu, které je stříbrné barvy RAL 9016.

Pracovna ve tvaru válce na střeše domu s výhledem na zahradu i do okolí

Zajímavým prvkem, dalo by se říci i ozdobou, ploché pobytové střechy i celého objektu je pracovna s kruhovým půdorysem. Jedná se o lehkou ocelovou konstrukci opláštěnou tepelnou izolací s použitím polykarbonátů stříbrné barvy v kombinaci s okenními profily Schüco. Vedle pracovny se na ploché střeše 2. NP nachází také ozeleněná terasa. Pracovna majiteli poskytuje nejen originální pracovní prostředí, ale i krásný výhled jak do okolí, tak na velkou zahradu s polozastíněnou terasou a bazénem s opalovací plochou. Na decentní zahradě dominuje zelený trávník doplněný o různé druhy keřů a stromků, nechybí masivní květníky s letničkami. Podlahy teras i obložení kolem bazénu tvoří dřevěné palubky z modřínu.

Více informací naleznete na stránkách společností Schüco www.schueco.cz, DAFE-PLAST www.dafeplast.cz a OK Plan Architects www.okplan.cz.
0 komentářů
přidat komentář

Související články