Stavbami Plzeňského kraje jsou i kašny na Náměstí Republiky

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
25.05.2011 21:45
Plzeň

Plzeň - Novostavba sídla firmy Fortis v Plzni, rekonstruovaný zámek Hrádek u Sušice, kogenerační blok na biomasu v Plzeňské teplárenské a tři kašny na náměstí v Plzni se dnes staly ve svých kategoriích Stavbami Plzeňského kraje 2010. Do soutěže se přihlásilo rekordních 44 staveb, meziročně o deset více. V pěti kategoriích na titul nominováno 13 staveb.
      Soutěž, která se konala letos poosmé, má mezi architekty, projektanty, dodavateli a investory stále větší prestiž a i nominace je ocenění, řekl dnes ČTK šéf odborné poroty Miloslav Michalec.
      Zvláštní cenou ocenila porota zdařilou rekonstrukci Santiniho kaple Sv. Václava a Vojtěcha v Ostrově u Stříbra. "Za vytvoření osobitého současného díla abstraktních forem v historickém kontextu výsostného městského prostoru," uvedli porotci. Cenu hejtmana má obnova rodného domu Augustina Němejce v Nepomuku a cenu primátora Bytový dům Borský park. Hospodářská komora Plzeňsko vyhodnotila jako nejpovedenější rekonstrukci náměstí v Dobřanech. Cenu České komory autorizovaných inženýrů a techniků získalo zařízení techniky nové budovy Škody Transportation.
      Sídlo Fortisu, které zvítězilo mezi novostavbami, je administrativní budova a skladová hala firmy prodávající tabákové výrobky a kuřácké potřeby. Navrhl ji architektonický tým Hausner/Spěváček. Dílo je podle porotců vyvážené provozně, architektonicky i  technicky. Zámek Hrádek, přihlášený Šumavaplanem, získal cenu v kategorii rekonstrukce budov "za citlivou obnovu, která vytváří jednotný a harmonický celek". Kogenerační blok na biomasu zvítězil mezi dopravními a inženýrskými stavbami kvůli tomu, že přináší do Plzně ekologickou výrobu energie. V kategorii veřejné prostranství vyhrály tři kašny v Plzni. V páté kategorii sportovní a volnočasové stavby cena udělena nebyla.
      "Smysl upozornit na hodnoty, které jsou spojené s aktuálním děním v oblasti stavebního umění, má v  souvislosti s udělením titulu Evropské hlavní město kultury pro rok 2015 o to větší význam. V Plzni je na co navazovat. Stačí zmínit klasika moderní architektury Adolfa Loose," uvedl primátor Martin Baxa.
      "Smyslem soutěže je popularizovat obory architektury a stavitelství, podpořit stavební obory a podílet se na motivaci investorů, architektů, stavebních firem i municipalit k  rozvoji našeho regionu i jeho zkrášlování díky povedeným a následně oceněným rekonstrukcím," řekl hejtman Milan Chovanec.
      Titul Stavba roku Plzeňského kraje 2009 získalo v rekonstrukcích Muzeum loutek v Plzni. Mezi novostavbami zvítězila administrativní budova s jídelnou APB Plzeň v Losiné. V  kategorii volnočasových staveb nenašla konkurenci rozhledna na Sedle u Sušice. Zvláštní ocenění v kategorii rekonstrukce získala Galerie 13 v Plzni.
0 komentářů
přidat komentář

Související články