Karlovy Vary získaly po opravě Staré louky unikátní promenádu

Vložil
ČTK
29.04.2011 21:30
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Karlovy Vary se mohou pochlubit po dokončené obnově ulice Stará louka jednou z nejdelších promenád v Česku. Zóna pro pěší se teď táhne v délce několika kilometrů od bývalé likérky Jan Becher na třídě T. G. Masaryka podél hotelu Thermal a kolonád Mlýnské, Tržní a Vřídelní přes Starou louku až ke Grandhotelu Pupp. Rekonstrukce Staré louky stála přibližně 120 milionů korun a trvala rok a půl. ČTK o tom dnes informoval primátor Petr Kulhánek (KOA).
    Projekt, jehož realizace začala ještě za předchozího vedení města (koalice ČSSD a ODS), patřil mezi nejkritizovanější ve městě. Bouřili se především majitelé restaurací, hotelů a obchodů na Staré louce, kterým stavba ztěžovala provoz. Obnova promenády byla dosud nejrozsáhlejším zásahem do lázeňského území města. Konečný výsledek považuje Kulhánek za uspokojivý. "Byl to proces bolestivý, ale Karlovy Vary získaly reprezentativní korzo podél řeky Teplé v celém lázeňském území," uvedl.
    Celý prostor Staré louky má podle něho velmi čistou designovou linii a do budoucna ho nemají rušit různé restaurační předzahrádky jako v minulosti. Město je sice povoluje, ovšem pouze přímo před jednotlivými provozovnami. S tím, že už se nebudou stavět jakási pódia, ale stoly budou umístěny pouze na zemi. Kulhánek konstatoval, že konečná podoba Staré louky budu určitě ještě předmětem debat a názory se budou různit. "Otázkou diskuze mohou být různé doplňky, třeba veřejné osvětlení," dodal Kulhánek.
    K prvotním studiím a návrhům na novou podobu Staré louky byl původně dosti skeptický karlovarský historik Stanislav Burachovič, který často vystupoval proti necitlivým stavebním zásahům do lázeňského centra. Poznamenal, že s konečnou podobou je ale velmi spokojený a je příjemně překvapen. "Celý prostor, byť kdysi vypadal jinak, dostal novou dimenzi. Dokonce byla obnovena původní alej kaštanů. Výhrady mám pouze k lampám osvětlení. Jejich tvar v podobě hokejky se sem moc nehodí," podotkl.
    Obnova území se týkala ulic Stará louka, Mariánská, Tržiště od Janského mostu včetně ulici Lázeňské a krátkých přilehlých uliček. Řešení prostoru obsahovalo kromě rekonstrukce komunikací i sadové úpravy, vodotrysky v řece, pítka, mobiliář a zábradlí nábřežní zdi. V pásu dlažby jsou umístěny domovní desky s údaji o názvu domů, jejich výstavbě, případně založení. U Divadelní lávky má v budoucnu vzniknout filmový chodník slávy s otisky osob spojených s kinematografií a konáním filmových festivalů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články