Mobilní dům z kontejneru?

Vložil
Tisková zpráva
20.03.2011 14:00
KOMA MODULAR s.r.o.

Do Bratislavy v rámci CONECA zavítají přední evropští odborníci na modulární architekturu v čele s německým vysokoškolským profe- sorem, architektem Hanem Slawikem a holandskou architektkou Caroline Bijvoet. 

Pokud někomu v Česku nebo na Slovensku řeknete, že bydlíte v kontejneru, asi se na vás podívá s obavami, jste-li v pořádku. V Německu nebo v Holandsku však pochopí a začnou se vyptávat. Možná také začnou vyprávět zase o svém kontejneru, ve kterém rádi bydlí a občas si ho vezmou sebou na dovolenou. Nejedná se o karavan, ale o tak zvanou modulární výstavbu, či chcete-li, modulární architekturu. 

Modulární architektura je ve světě hojně využívaná, protože její výhody jsou zcela nezpochybnitelné. Snadná doprava, malé náklady, možnost stavbu bez problému přemístit, rychlá a suchá výstavba a v neposlední řadě atraktivní vzhled s puncem patiny. O této oblasti architektury, která je v České republice v plenkách a na Slovensku prakticky neznámá, bude mezinárodní konference „Modulární architektura ve městě 21.století“. Bude se konat 30.3.2011 v Bratislavě za účasti předních evropských architektů, věnujících se této specifické oblasti architektury.   

Do Bratislavy tak přijede německý guru kontejnerové architektury, hannoverský profesor Han Slawik, jež se celý život modulární a kontejnerové architektuře věnuje a lze ho bez nadsázky považovat za otce německé „kontejnerové architektury“. Tuto hvězdu doplní na konferenci nejen čeští odborníci z oblastí architektury, sociologie či umění, ale také vedoucí Ústavu urbanizmu FA STU a územného plánovania FA STU Bratislava prof. Bohumil Kováč, či charismatická holandská architekta Caroline Bijvoet, jež svojí půvabnou restaurací „Wijn of Water“ z repasovaných lodních kontejnerů v Rotterdamu zaujala nejen holandskou unii architektů, která ji nominovala na holandskou stavbu roku 2006.

Přijďte se seznámit s architekturou kontejnerů a modulů na mezinárodní konferenci, kde se dozvíte nejen, jaká architektura se dá z modulů stavět, ale jak se kontejnery vyrábí, jaké musí splnit parametry a jak rychle lze dům z modulů postavit, ať se jedná o mateřskou školku nebo rodinný dům či restauraci. Registrujte se na www.modularch.sk. Vstup zdarma! Kapacita omezená!

Konference je pořádaná za podpory generálního partnera KOMA MODULAR CONSTRUCTION, hlavních partnerů FERMACELL a CONECO, partnerů akce: Elmo, Oknotherm, Nemetschek, Schmachtl. Hlavním mediálním partnerem je vydavatelství Eurostav a časopis ARCH, mediálními partnery jsou ArchiBox.sk, Architecture.sk, Archinet.sk, DEVELOPMENT NEWS SLOVAKIA, UzemnePlany.sk, a EARCH.CZ. Konference se koná ve spolupráci se Slovenskou komorou architektov, Slovenskou komorou stavebních inženýrů. Katedrou architektúry Stavebnej Fakulty STU Bratislava, Katedrou architektury Fakulty stavební ČVUT v Praze a EARCH.CZ. 


Modulární architektura ve městě 21. století

program

10:00 – 13:00 I.blok

10:00 „Úvod“
Prof. Ing.arch. Bohumil Kováč, PhD, Vedúci Ústavu urbanizmu FA STU a územného plánovania FA STU Bratislava prof. Bohumil Kováč, SK

10:15 „O modulech a mobilitě“
Ing. Martin Hart, zástupce výrobce prostorových a obytných kontejnerů KOMA MODULAR CONSTRUCTION, CZ

10:40 „Kontejnery“
PhDr. Jiří Ryba, pedagog, sociolog a nakladatel, CZ

11:00 „Dialog architektury, sociologie, umění a sousedů“
MgA. Jiří Sulženko, kulturní manažer a pedagog DAMU Praha, CZ

11:20 „Urbanistické možnosti a uplatnenia modulárnej architektury“
Prof. Ing.arch. Bohumil Kováč, PhD. – vedúci Ústavu urbanizmu FA STU a územného plánovania FA STU Bratislava, SK

11:40 „Modulární koncepty“
Ing. arch. Ing. Petr Šikola – vedoucí architekt DOMYJINAK a pedagog KA FSv. ČVUT Praha, CZ

12:00 „Potřeba oprávněné bezvýznamnosti“
Ir. Caroline Bijvoet, vedoucí architekt Bijvoet architectuur & stadsontwerp, pedagog Technické Univerzity v Delftu, NL
   
12:40 Diskuse

13:00 Coffee break

13:30 – 17:10 II.blok   

13:30 „Úvod“
Ing. arch. Petr Vaněk, šéfredaktor a vydavatel internetového architektonického portálu EARCH.CZ, CZ

13:45 „Otvorové výplně pro modulární stavby“
Ing. Jiří Stříbrný, výkonný ředitel výrobce otvorových výplní
OKNOTHERM s.r.o., CZ

14:05 „Bezdrátová elektroinstalace“
Libor Fiala, obchodní zástupce firmy SCHMACHTL CZ s.r.o., CZ

14:25 „Systémová řešení modulové výstavby“
Dipl. –Ing. (FH) Jaroslav Benák, projektový konzultant modulová a suchá výstavba, CZ

14:45 „Výroba modulů“
Josef Mikulčík  - vedoucí konstruktér oddělení firmy KOMA MODULAR CONSTRUCTION s.r.o., CZ

15:10 „Přínos BIM řešení s důrazem na modulární architekturu“
Ing. Igor Seifert, technický ředitel společnosti NEMETSCHEK s.r.o., SK

15:30 „Od kontejnerů k architektuře“
Prof. Han Slawik – vedoucí architekt SLAWIK ARCHITEKTEN Hannover, Amsterdam, pedagog Leibniz Universität Hannover, Německo

16:30 Diskuse

17:00 Coffee break

18:00 Konec
0 komentářů
přidat komentář

Související články