Slavnostní otevření vily Daniela Libeskinda – nové přijímací budovy RHEINZINKu

Světoznámý architekt Daniel Libeskind představil v německém Datteln v Severním Porýní-Vestfálsku prototyp svého skulpturálního obytného domu

Vložil
Tisková zpráva
10.11.2009 00:05
RHEINZINK ČR s.r.o.

Dne 29. září 2009 se město Datteln v Severním Porýní-Vestfálsku ocitlo v ohnisku mezinárodního architektonického zájmu: Na slavnostním otevření prototypu Libeskindovy vily se sešlo v areálu společnosti Rheinzink GmbH & Co KG asi 350 hostů ze 30 zemí. Z New Yorku přicestoval i Daniel Libeskind, aby mohl osobně představit svůj nejnovější projekt. Prototyp Libeskindovy vily byl postaven proto, aby byl uveden v život návrh tohoto skvělého architekta. Tato obytná skulptura bude realizována po celém světě v omezeném množství 30 staveb berlínskou firmou proportion GmbH. 

"Dům je víc než jen přístřeší. Musí mít tělo, duši i charakter", říká architekt Daniel Libeskind při slavnostním zahájení. Domov významně ovlivňuje život člověka. Výchozím bodem procesu navrhování by měla být otázka, v jakém domě by autor sám rád bydlel, říká Libeskind. "Je to oslava bydlení a každodenního života", říká architekt evidentně spokojený po první prezentaci své práce.

Prvním stavebníkem Libeskindovy vily je společnost Rheinzink GmbH & Co KG, která bude stavbu využívat jako přijímací a výstavní budovu. "Komplexita projektu v detailu byla ohromující", říká předseda představenstva Ulrich Grillo. Daniel Libeskind předložil návrh, který ani v nejmenším detailu neznal výraz "standardní řešení". Projekt je zajímavý z estetického, ekonomického i ekologického hlediska, což pohotově potvrdil Matthias Eisfeld, generální ředitel Poradního sboru pro dřevo (NRW) Severní Porýní-Vestfálsko: Dřevěná konstrukce vily zbaví ovzduší 133 tun CO2. K tomuto "prozíravému a odvážnému přínosu k ochraně klimatu" předložil Eisfeld potvrzení CO2 banky.

"Společnost proportion GmbH byla založena s vizí zpřístupnit soukromým stavebníkům vynikající současnou architekturu a její trvale udržitelnou realizaci", říká Dr. Michael Merz, generální ředitel společnosti proportion GmbH. "Dnešním představením prototypu Libeskindovy vily jsme se významně přiblížili k naší vizi - realizovat myšlenky v oblasti architektury." 

Krátký portrét Libeskindovy vily

Vila Daniela Libeskinda působí jako krystal vyrostlý ze země. Dynamické linie posilují dominantní vzhled, souhra slunečního světla a mraků dodává povrchu fascinující živost. Uvnitř budova oslňuje svou otevřeností, transparentností a mimořádnými prostorovými zážitky. Stavební technologie šetrné k životnímu prostředí zůstávají ale návštěvníkovi skryté. Přijímací budova společnosti RHEINZINK, kterou navrhl Daniel Libeskind, oslňuje svým originálním designem při zachování trvalé udržitelnosti* s vysokou kvalitou a dlouhou životností.

Vila představuje estetiku, exkluzivitu, prvotřídní materiály, inovativní energetickou techniku a udržitelné stavební postupy. Vila dále představuje nový typ obytného domu, protože patří k "Signature Series" konceptu designového domu berlínské společnosti proportion GmbH. Tato společnost plánuje ve spolupráci s mezinárodně uznávaným architektem obytné skulptury, které se vyznačují výjimečnou současnou architekturou a které budou vybudovány v omezených sériích po celém světě. První stavbu tohoto nového typu budovy navrhl Daniel Libeskind. Ostré a tupé úhly, šikmé a svislé stěny, do sebe sesazené stavební díly, plynulé přechody místností a balkón s unikátní ochranou proti slunečnímu záření, to vše vytváří jedinečné prostředí a nezaměnitelnou architekturu. Kovové střešní a fasádové pásy obepínají tělo stavby a vytváří ucelené a působivé umělecké dílo.
 
Protože prototyp vily Libeskind nebude realizován jako obydlí, ale jako přijímací budova, přistoupila společnost RHEINZINK GmbH & Co KG v některých oblastech k uživatelsky specifickým úpravám. Impozantní vstupní hala funguje jako recepce a hala. Odtud vede schodiště, vybudované jako zavěšená konstrukce, do horního patra, kde se nachází několik konferenčních místností. V přízemí je umístěna další konferenční místnost, technické prostory a místnost ostrahy závodu, která je orientována k vjezdu do provozovny.

Architektonickým vrcholem Libeskindovy vily je velký sál, který je téměř 7 metrů vysoký a díky vysokým velkoplošným oknům a dramaturgicky vystupňovanému průběhu stropu vyzařuje impozantní dynamiku. Sál je přístupný přes halu a poskytuje prostor pro konání různých událostí a výstav. V tomto působivém prostředí RHEINZINK informuje o společnosti a její historii, prezentuje své produkty a technologie.

Materiály a technologie

Vila Daniela Libeskinda byla postavena jako dřevěná rámová konstrukce dle zásad kvalitní, ekologické a trvale udržitelné výstavby. Kromě využití dřeva jakožto obnovitelného zdroje byly ve všech oblastech použity i stavební materiály, které mají, stejně jako materiál RHEINZINK, ECO deklaraci Institutu Bauen und Wohnen e.V. v souladu s normou ISO 14025, typ 3, nebo byly jiným způsobem vyznamenány jako environmentální inovace. Střešní krytina a opláštění fasád materiálem RHEINZINK je ústředním prvkem inovativního energetického konceptu, protože obsahuje – z vnějšku neviditelné – solární termické zařízení. Toto zařízení se stará v kombinaci s absorbérem geotermální energie a s technologií tepelného čerpadla o architektonicky působivý a zároveň trvale udržitelný topný systém. Jako tepelná izolace byla použita nová minerální vata s velice nízkou tepelnou vodivostí. Inteligentní podlahy vytváří základ pro vytápění, chlazení a zpětné získávání tepla. Pro splachování WC se využívá do cisterny zachycovaná voda ze střešní krytiny RHEINZINK. Vestavby jako okna, dveře, umyvadla, armatury a sanitární bloky jsou vyrobeny z vysoce kvalitních materiálů, moderní elektroinstalace a světla spojují inteligentní technologie budovy s komfortem, bezpečností a estetikou.

Výkony skrytých systémů pro získávání tepla a pro chlazení a větrání budovy lze kdykoliv zjistit prostřednictvím interaktivního displeje v hlavní místnosti. Tyto údaje budou měřeny po dobu 3 let a zjišťovány budou také detailní poznatky ohledně efektivity systémů pro získávání tepla, chlazení a větrání budovy.
Vila Libeskind má podlahovou plochu přibližně 315 m² (přízemí: cca 200 m², patro: cca 115 m²) a byla postavena za pouhých šest měsíců. Mimořádná architektura, vysoká úroveň řemeslného zpracování, použití kvalitních materiálů a ekologicky zodpovědný energetický koncept nastavují zcela nová měřítka ve vztahu k designu, zpracování a trvalé udržitelnosti staveb.

* Udržitelnost (neboli trvalá udržitelnost, ekologická udržitelnost, velmi dlouhodobá udržitelnost) je schopnost udržovat způsob života do nekonečna (tedy v daných mezích možností života na Zemi). Aby byla udržitelnost možná, je nutno se vyvarovat vyčerpání zdrojů.
Udržitelnost je často definovaná jako praktická schopnost uspokojit základní potřeby dneška bez kompromitování schopnosti budoucích generací uspokojit jejich základní potřeby. Udržitelná společnost musí být vystavena tak, aby její životní styl a podnikání nebyly v rozporu s inherentní schopností přírody udržet život.
Zdroj: http://cs.wikipedia.org


Titanzinkové střešní krytiny, fasády, klempířské prvky pro odvodnění střech. Dodávky, poradenství

RHEINZINK ČR s.r.o., Na Valech 22, 290 01 Poděbrady
Tel.: 325 615 465, Fax: 325 615 721,
info@rheinzink.cz, www.rheinzink.cz

RHEINZINK® - QUALITY ZINC

V případě zájmu o další informace o vile Daniela Libeskinda nás kontaktujte zde>

> RHEINZINK ČR na facebooku

Související články