Emoční aspekty světla - lustr VORTEXX

Navržen nejlepšími pro nejlepší

Vložil
Tisková zpráva
28.05.2008 18:00
Zumtobel Lighting

Společnost ZUMTOBEL ve spolupráci s SAWAYA & MORONI vytvořila světelnou plastiku VORTEXX navrženou architektkou Zahou Hadid a Patrikem Schumacherem. Plastika reprezentuje perfektní symbiózu mezi organickým tvarováním a něčekaně dynamicky modulovaným barevným světlem. Futuristicky vypadající lustr, který je součástí řady ZUMTOBEL LIGHTERIORS, je mistrovským dílem majícím charakteristický design Zahy Hadid a Patrika Schumachera.

Impozantní tvar svítidla je založen na konceptu nekonečné světelné stuhy. Přitažlivé křivky připomínají dvojitou spirálu a nekonečně plynoucí tvar – lehký, pulzující a zářící. Tento dojem je ještě podpořen dynamickým živým osvětlením. Barva světla, které lustr vyzařuje, se plynule a téměř nepostřehnutelně mění od červené, přes žlutou po modrou – fascinující souhra barev, která vytváří prostorový zážitek a vytrvale poutá pozornost.

Tento 2 metry vysoký a 1,5 metrů široký korpus sestává z více než 60 samostatných částí navzájem tvořících 12 metrů dlouhé vlákno. Lustr může být zavěšen pod strop díky speciálnímu systému uchycení. Jeho velmi lesklý laminátem vyztužený polyesterový povrch má dokonale pasující obal z akrylátového skla, aby bylo zajištěno rovnoměrně rozptýlení světla a optimální míchání barev. Dokonalou práci se světlem umožňuje nejnovější generace LED modulů umožňující vytvářet nepřímé osvětlení různých barevných odstínů. Pokud jsou navíc použity spolu se systémem řízení světla firmy Zumtobel, je možno programovat a ovládat nekonečné množství různých světelných scén.

Hra barev je podpořena jasně zářící světelnou linií, která sleduje spirálu lustru a působivě zdůrazňuje jeho elegantní plynoucí formu. Tato souhra smyslně podbarveného hravého designu a jasně bílého světla umožňuje lustru VORTEXX vyzařovat harmonické světlo do okolního prostoru a navozovat příjemnou náladu každému, kdo jej spatří.

Italské designové studio SAWAYA & MORONI představilo lustr VORTEXX na Milánském veletrhu nábytku v roce 2005. Dva lustry – jeden bílý a druhý černý - fascinovaly návštěvníky výstavy Zahy Hadid v Guggenhemově muzeu v New Yorku od června do října 2006. Lustr také nadchl příznivce umění a designu na Art Guest Lounge v Art Basel v Miami Beach v prosinci 2006. Za design získal evropskou cenu Lights of the Future 2006 a 2007 iF Award v kategorii osvětlení.

Lustr VORTEXX je součástí řady mistrovských děl ZUMTOBEL LIGHTERIORS a je vyráběn na zakázku. Každý lustr je vlastnoručně podepsán a je dodáván s certifikátem. Cena je k dispozici na vyžádání.


Světelná řešení Zumtobel jsou použita i v několika realizacích architektky Zahy Hadid.

Bavorská automobilka BMW je známá důrazem na preciznost, kvalitu a bezpečnost svých výrobků. Zaha Hadid pro tuto společnost navrhla novou výrobní linku , která umožňuje nahlédnout do výrobního procesu komukoliv, kdo se nachází v jejím okolí. Pro novou továrnu vyvinula společnost Zumtobel ve spolupráci s BMW speciální světelné řešení založené na řadě TECTON, splňující nejnáročnější požadavky automobilky. Svítidla, jež jsou instalována ve všech výrobních prostorách, jsou charakterizována vysokou odolností, efektivitou, minimální poruchovostí a úsporností.


Jednou z nejnovějších realizací Zahy Hadid je čtveřice zastávek lanovky Hungerburg a nedaleký most přes řeku Inn v Innsbrucku. Charakteristickým prvkem zastávek jsou organické střechy vznášející se nad sokly z pohledového betonu. Povrch střech tvoří pláty tepelně tvarovaných skel s bílým nátěrem na vnitřní straně, usazené v ocelové nosné struktuře. Jejich design bezvadně souzní s okolními zasněženými alpskými vrcholky.
Aby byl v noci zdůrazněn dojem lehkosti konstrukce, jsou střechy nepřímo osvětleny zapuštěnými svítidly s halogenovými výbojkami. Ty zajišťují dobré podání barev a vysokou teplotu barev. Světlo odražené od povrchu střech tvoří podstatnou část rozptýleného osvětlení zastávek a poskytuje zastřešenému prostoru přitažlivou a otevřenou atmosféru.
Pro nezbytné přímé osvětlení slouží zapuštěná stěnová svítidla a zábradlí s integrovaným LED osvětlením, které bylo vyvinuto ve spolupráci s architekty ze studia Zahy Hadid. Těchto zábradlí je na shodištích celkem 160 m.
Kromě osvětlení zastávek byl kladen důraz na noční osvětlení mostu přes řeku Inn. Jeho pylony byly nasvíceny tak, aby byl zdůrazněn jejich osobitý tvar. U nosné struktury mostu jsou nasvíceny pouze dolní části nosných lan. Samotná mostovka je osvětlena jednoduchými vysoce odolnými svítidly umístěnými v zábradlí. V noci vzniká dojem, jakoby se nad pylony vznášel světelný pás zrcadlící se v řece. A navíc, díky bočnímu nasvětlení vypadají jedoucí auta jako svítící body, které přelétají řeku a nakonec mizí v tunelu.


> Stránka společnosti Zumtobel v katalogu