Moderní materiál a Fránkova architektura

Vložil
Tisková zpráva
02.01.2008 11:40
XELLA CZ, s.r.o.

V Brně působící architekt Zdeněk Fránek se rozhodl během roku 2007 průběžně bilancovat svou dosavadní tvorbu. Vydal hned dvě knižní monografie a uspořádal v pražské Fragnerově galerii rozsáhlou výstavu svých realizací a aktuálních prací. Publikace s názvem Stavby vznikla za finanční podpory největšího domácího výrobce pórobetonu, společnosti Xella CZ.


„Kdo se věnuje architektuře, určitě si již všiml, že Xella je tradičním partnerem kvalitní domácí architektury. Snažíme se podporovat zajímavé osvětové projekty a v případě monografie Zdeňka Fránka se spolupráce nabízela dvojnásob. Tato knižní exhibice současné architektury je totiž zároveň výbornou ukázkou rozmanitých možností stavebního systému YTONG, který Fránkovy stavby hojně využívají,“ popisuje sponzoring knihy marketingová manažerka Xella CZ Ivana Havlíčková.
Kniha Stavby / Buildings je brožovaná, dvojjazyčná a obsahuje výběr osmi nejvýznamnějších Fránkových staveb. Editor knihy Jiří Horský pojal textový doprovod k představeným stavbám velmi netradičně. S jednotlivými stavebníky nebo staviteli vedl rozhovor a jeho záznam dokresluje příběh vzniku domu. Vynikající fotografie Ester Havlové a Filipa Šlapala podtrhují výbornou práci editora. V závěru knihy je prezentace ateliéru Zdeňka Fránka završena biografií, přehledem referencí a rozhovorem převzatým z časopisu Architekt. Našlo se i místo pro přetištění vybraných recenzí Fránkových staveb.
Druhá kniha Perspektivy / Perspectives je reprezentativním katalogem k autorově pražské výstavě a její rozsah je oproti první publikaci dvojnásobný. Kniha je vázaná a obsahuje kromě realizací i nezrealizované nebo aktuální projekty. Mnohé z projektů skrývají stejný myšlenkový náboj jako Fránkovy nejlepší realizace a je dobře, že pro druhou publikaci je autor vylovil z archivu a představil veřejnosti.
Necháme se překvapit, zdali Fránkova strategie při vydávání knižních monografií najde odezvu i ve výstavní činnosti. Po pražské výstavě by měla v roce 2008 proběhnout v brněnském Domě umění Fránkova druhá výstava. Počet aktuálních projektů zpracovávaných v autorově ateliéru na Kamenné 13 dává tušit nebývalý zážitek.

Betonový dům, Praha

Xella International GmbH patří k lídrům na evropském i světovém trhu se stavebninami. Se zhruba 7400 pracovníky na celém světě dosahuje ročního obratu přesahujícího 1,2 miliardy eur. K nejznámějším produktům koncernu Xella patří bílý pórobeton značky YTONG. V České republice působí společnost Xella CZ. Ročně vyrobí 300 pracovníků ve třech českých závodech cca 1 000 000 m³ tohoto přesného stavebního materiálu. Xella CZ se specializuje také na další silikátové výrobky prodávané pod značkou SILKA. Do portfolia mezinárodního koncernu patří kromě značek YTONG a SILKA, také FERMACELL (sádrovláknité desky), HEBEL (materiály pro průmyslové stavby), AESTUVER (protipožární desky) a MULTIPOR (minerální izolační desky). Více informací o Xella CZ najdete na www.xella.cz, informace o celém koncernu pak na www.xella.com

> Stránka společnosti Xella CZ v katalogu


> Výstava Zdeněk Fránek – PERSPEKTIVY
> První Architekturloge v České republice - křest knihy Z. Fránka

Zdeněk Fránek: Perspektivy picture
Zdeněk Fránek: Perspektivy
Fránek architects, 2007
Naše cena: 810 Kč (doba expedice: do 7 dnů)



Zdeněk Fránek: Stavby / Buildings picture
Zdeněk Fránek: Stavby / Buildings
Fránek architects, 2007
Naše cena: 510 Kč (doba expedice: do 7 dnů)

0 komentářů
přidat komentář