Slavnostní osvětlení hradu a zámku Bečov nad Teplou

Vložil
Tisková zpráva
11.04.2019 21:00
ETNA spol. s r. o.

Vizuálně přiměřené provedení osvětlovací techniky sehrává ve vnímání architektury v krajině nebo městském prostředí významnou úlohu. Základním předpokladem je důkladné posouzení charakteru světelného zdroje, především jeho barvy a intenzity, aby konečný výsledek působil decentně a kultivovaně. Uvedená kritéria by měla být adekvátně přizpůsobena charakteru stavby. Mohou tak vhodně vyniknout jednotlivé architektonické prvky, především sloupy, ornamenty nebo sochy. Profesionálně zhotovený světelný koncept by měl promyšleně reagovat na kontext širšího okolí. V památkové péči je většinou preferované bezbarvé světlo, které autenticky podtrhuje materiál a charakter objektu. Barevné odstíny jsou zpravidla tolerovány spíše při jednorázových a specifických příležitostech.

V roce 2015 provedla společnost ETNA první úspěšnou zkoušku osvětlení bečovské národní kulturní památky. Na základě názorů zástupců památkové péče, obce a autorů světelného konceptu vznikl projekt obsahující komplexní řešení osvětlení celého areálu. Zahrnuje horní hrad, bergfrit, pluhovské domy, úřednický dům a hradby. V loňském roce byl návrh realizován a bečovský hrad a zámek se mohl stát vizuálně působivou noční dominantou. Již během světelných zkoušek byla potvrzena vhodnost zvolených svítidel Maxiwoody. V realizované koncepci je jich použito 30 kusů. Pět typů optik v kombinaci s jejich rozmístěním vytvořilo slavnostní ráz. Došlo tak k celistvému nasvětlení, které podtrhuje siluetu a umožňuje přirozené vnímání z níže položených míst i z vyvýšených poloh nad městem.

Státní hrad a zámek Bečov nad Teplou se nachází nad údolím lemovaným na západní straně Slavkovským lesem a na východě Tepelskou vrchovinou. Dispozici tvoří bývalé, níže položené předhradí, dnešní zámek a hrad. Středověký hrad pánů z Oseka z počátku 14. století, renesanční palác Pluhovských a barokní zámek Questenbergů z 18. století představuje unikátní architektonický celek.

autor Kryštof Havlice, PROPAMATKY.cz
foto ETNA spol. s r. o.
0 komentářů
přidat komentář

Související články