Nová akustika Kulturního domu v Měříně

Vložil
Tisková zpráva
06.03.2017 18:30
Na sklonku roku 2016 byl slavnostně otevřen kompletně zrekonstruovaný Kulturní dům v Měříně. Budově bývalé sokolovny, jejíž historie se píše od roku 1934, přitom v minulých letech hrozilo kompletní uzavření díky jejímu havarijnímu stavu. V těchto dnech však objekt začal dobře sloužit místním obyvatelům a jejich kulturnímu vyžití. A to i díky akustickým stropům od společnosti ROCKFON.

Optimální řešení

Společně s realizační firmou PKS a.s. a Ateliérem WIK, s.r.o. jsme provedli kompletní opravu a rekonstrukci objektu, byla obnovena historická fasáda budovy i její vnitřek. Součástí celého dnešního komplexu je původní budova i nová kancelářská část, kompletní rekonstrukcí prošla také kuchyně a skladovací plochy.
Společně jsme vybrali optimální akustické řešení. Při zkušební montáži se ROCKFON aktivně účastnil výběru nejvhodnějších stropních systémů pro jednotlivé prostory tak, aby splnily požadavky na akustiku, bezpečnost a hygienu.
"Kulturní dům je místo, kde se potkávají sousedé a vzájemně se poznávají, kulturně se vzdělávají. Jednoduše se dobře baví," říká místostarosta městyse Měřín Ing. Jaroslav Pazdera a dodává: "Aby tomu tak bylo, je nutné, aby strop dobře vypadal po estetické stránce a měl určité akustické vlastnosti."

Akustika, odolnost a estetika

"Investor u stropních podhledů vyžadoval taková akustická řešení, která jsou elegantní a zapadají do celkového charakteru budovy. Nakonec byl zvolen sněhobílý monolitický systém ROCKFON Mono Acoustic, který plně splňoval jak očekávání investora, tak náš záměr," říká zástupce společnosti ROCKFON Igor Slávik.
Desky Mono nabízejí značnou svobodu projektování a nachází uplatnění jak v nových budovách, tak i v těch, kde je nezbytná renovace. Stropní podhledy s monolitickým charakterem nabízí možnost navrhnout stropy bez viditelných a rušivých spojů, souvislý a elegantní povrch dokáže hrát klíčovou roli při vyjádření identity navrhovaného prostoru.
Zvuková pohltivost ROCKFON Mono Acoustic je do aw = 1,00, tedy třída A. Desky jsou zhotovené z kamenné minerální vlny o velké hustotě, jejich pohledová strana je pokryta bílou netkanou textilií, zadní strana má ochrannou membránu proti tmavnutí podhledu vlivem stárnutí. Hrany lícového povrchu jsou zkosené, takže lze spoje vyplnit stěrkou.

Provedení monolitického stropu

Monolitický strop ROCKFON Mono se realizuje podobně jako strop ze sádrokartonových desek. K zavěšené konstrukci se připevňují stropní panely, spáry se utěsňují špachtlí a následně brousí. Na závěr se provede nástřik omítky, která vytvoří hladký, jednolitý povrch, podobný tomu, který je zhotoven ze sádrokartonových desek. Liší se však z technické stránky, neboť má vynikající akustické, protipožární vlastnosti a odolnost vůči vlhkosti. Kromě toho umožňuje estetickou integraci systémů HVAC nebo osvětlení. Zajišťuje široké možnosti aranžování, což ocení zejména uživatelé prostor.

Závěrem

Celková rekonstrukce Kulturního domu Měřín má velký přínos pro rozvoj městyse a jeho obyvatel. Nadčasová architektura původní budovy dovolila používání budovy i po více než 80 letech bez zásadní změny dispozičního rázu. Všechny použité materiály tuto nadčasovost respektují i nadále. Věříme, že je to správná cesta.

Více informací o jednotlivých materiálech na www.rockfon.cz
0 komentářů
přidat komentář