Oživte si byt LED osvětlením. Krásně nasvítí detaily a ještě ušetříte.

Vložil
Tisková zpráva
06.01.2017 16:00
LED světelné zdroje dokáží plně nahradit žárovkové, zářivkové, ale i bodové osvětlení. LED žárovky mají dlouhou životnost a nevadí jim ani časté spínání. Poslouží jako hlavní světlo v obývacím pokoji i na chodbě. Pomocí LED pásků můžete vytvořit příjemně nasvícené podhledy.

Vybíráme nové LED osvětlení

Dnešní LED světelné zdroje existují v nepřeberném množství provedení. Při jejich nákupu si vezměte starou žárovku, nebo si opište její parametry. Zajímejte se hlavně o rozměry a tvar patice. Zejména u halogenových bodovek je mnoho druhů patic, které se snadno dají zaměnit.
LED žárovky mají velmi nízkou spotřebu, a proto jejich příkon ve wattech nelze brát jako údaj o množství světla, které vyprodukují. Na obalu hledejte údaj o intenzitě světelného toku, který je udávaný v lumenech (jednotka lm). Obyčejná 60 W žárovka má světelný tok přibližně 800 lm, LED žárovce stačí na stejné množství světla jen 8 - 9 W. Na většině LED žárovek je na obalu uveden i ekvivalent ke klasické žárovce.
Posledním parametrem, který se vyplatí sledovat, je barevná teplota. Obyčejná žárovka vyzařuje světlo o teplotě asi 2700 K, což odpovídá žlutému světlu. Někdy jsou k dostání i žárovky s teplotou 4000 K, které mají bílé až modré světlo, blížící se světlu dennímu. Platí tedy, že čím vyšší barevná teplota, tím chladnějším světlem žárovka svítí.

LED žárovky mají extrémně dlouhou životnost

Světelné zdroje s LED technologií mají několikanásobně vyšší životnost. Zatímco klasická žárovka vydrží svítit přibližně 1 rok, zářivka 2 - 3 roky, tak LED žárovky mají živnosti nad 10 000 hodin. To v praxi odpovídá až 10 letům provozu. LED žárovky také neobsahují žádné součástky, které jsou náchylné k otřesům. Navíc jim vůbec nevadí časté spínání a ihned po cvaknutí vypínače naběhnou na plný výkon. Můžete je proto použít i na místa, jako jsou chodby, schodiště a dokonce je vybavit i pohybovým čidlem. Úspora energie tak bude ještě větší. Efektní je použití LED pásků k nasvícení podhledů, polic a vnitřku skříní. LED pásky lze doplnit i stmívačem, některé typy umožňují i nastavení barvy pomocí dálkového ovladače.

Největších úspor dosáhnete v osvětlení

Osvětlení patří k největším žroutům elektřiny. Platí ale, že v něm můžete velice snadno dosáhnout úspor s minimálními investicemi. Výměnu žárovek provádějte postupně, a rozprostřete si tak náklady do celého roku. Uspořit můžete i změnou dodavatele. Vezměte vaši poslední fakturu a sami si na kalkulačce ceny elektřiny spočítejte, kolik můžete s novým dodavatelem ušetřit.
0 komentářů
přidat komentář