Textilní beton z dílny Betone

Vložil
Tisková zpráva
05.08.2016 12:55
Firma Betone pracuje s tenkostěnným betonem a přináší na trh jak sériové designové výrobky nejvyšší kvality, tak unikátní tvary konstrukcí, které v prostoru osloví.

Beton je pravdivý a surový
Výrobky Betone spolupracují s prostorem, do něhož jsou umístěny. Jejich originalita je v barvě, struktuře materiálu a tvaru, ale především v čistotě, kterou nabízí jejich industriální surový vzhled. Beton je příběh uvnitř materiálu.

Odborníci z Betone mají za sebou kvalitní profesní zázemí, zkušenosti z tuzemského i evropského trhu a vlastnostmi betonu se zabývají již od roku 2008. Používají kvalitní suroviny na jeho výrobu a konečný povrch upravují tak, aby byl odolný vůči chemikáliím i mechanickému zatížení, a přitom zdravotně nezávadný, tudíž použitelný v interiérech i exteriérech. Kvalita jejích výrobků odráží jak technickou znalost materiálu, tak i designovou práci v prostoru.

Návrh schodiště z textilního betonu
Tenkostěnná kuchyňská linka: tloušťka desky 14 mm

Tenkostěnný beton s nekovovou výztuží

Nekovové materiály použité jako výztuž ve vysokopevnostním betonu dovolují mnohem subtilnější konstrukce, než jaké jsou běžné u železobetonu. Nevyžadují krycí vrstvu betonu, která chrání výztuž proti korozi, a proto umožňují dosáhnout tloušťky méně než 15 mm. Tím dostávají výrobky eleganci, nejsou objemově náročné a jejich hmotnost je výrazně nižší než u tradičního železobetonu. Firma Betone používá primárně textilní beton a sklocement.

Vzorek: průřez deskou textilního betonu vyztuženého uhlíkovou textilií

Textilní beton je nový konstrukční kompozitní materiál vyznačující se vysokou pevností i duktilitou. Je složen z jemnozrnné vysokopevnostní cementové matrice vyztužené plošnými textiliemi z uhlíkových nebo skelných vláken. Tyto se v konstrukci laminují podobně jako u polymerních kompozitů. Pokud je v popředí zájmu tvarová flexibilita (zakřivené skořepiny), používají se nepenetrované textilie. Pro plošné prvky lze textilie napenetrovat pryskyřicemi, a tím ještě zvýšit jejich tahovou pevnost.

Sklocement je běžnější materiál známý již od 70. let. Pracuje s ním řada firem zabývajících se designovými produkty z tenkostěnného betonu. Je ekonomičtější než textilní beton, ale využívá se pouze k výrobě nenosných prvků, jako jsou například umyvadla, lampy, kuchyňské pracovní desky apod.

Značka Betone přináší na trh záruku odbornosti

Stojí za ní dvojice Dr.-Ing. Rostislav Rypl, Ph.D. a Ing. arch. Ada Rypl Žabčíková. Rostislav se s textilním betonem poprvé setkal v roce 2008 na RWTH Aachen University, kde šest let pracoval na vývoji tohoto nového kompozitního materiálu. Po obhájení dizertační práce o mechanických vlastnostech textilního betonu se vrátil do Čech, aby společně s Adou založili firmu Betone. Ada studovala průmyslový design a architekturu. Studium a praxe v oboru jí daly dobrý základ pro navrhování objektů, tvarování a práci s materiálem.

“Těžiště naší činnosti spočívá v realizaci unikátních projektů z textilního betonu, ale nabízímě také sortiment designových výrobků. Vycházíme z vlastních návrhů nebo spolupracujeme s architekty a projektanty
.” Rostislav Rypl

Naše práce je na počátku jako nepopsaný list papíru, beton je surový a čistý materiál, který
sice již má svou historii, ale my do něj vpisujeme budoucnost. Nic mu nepřidáváme, nic neubíráme,
necháváme jej vyniknout v celé jeho kráse. A každý kus, který vyrobíme, je jedinečný
. ”
Ada Rypl Žabčíková.

V čem je firma Betone jedinečná:
  • je jedinou firmou ve střední Evropě, která využívá textilní beton
  • díky inženýrským znalostem svých tvůrců umí navrhnout staticky náročnější konstrukce (schodiště, skořepiny)
  • vytváří designové výrobky vysoké kvality do interiérů i exteriérů
  • realizuje unikátní projekty s architekty a projektanty

Více informací a konkrétní produkty naleznete na webu www.betone.cz. Nebo navštivte přímo tvůrce v showroomu a výrobně na Palackého třídě 1111/53 v Brně.

0 komentářů
přidat komentář