Kontejnery oživují veřejný prostor v Praze na Designbloku

Vložil
Tisková zpráva
20.10.2014 06:00
KOMA MODULAR s.r.o.

Fakulta Designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni uvedla v rámci Designbloku 14 jednu ze svých expozic v atypických CITY modulech lichoběžníkového tvaru z produkce české firmy KOMA. Na první pohled zajímavé kontejnery stojí přímo v centru Prahy v ulici Na Příkopech.
Ulice Na Příkopech je, co se týče chodců, jedním z nejfrekventovanějších a nejatraktivnějších míst v Praze a denně skrz ni prochází tisíce lidí - vede totiž z Náměstí Republiky na Václavské Náměstí. Je potěšující, že ulice plná historických domů a obchodů s módními značkami, nabízí odpočinkovou zónu v kontejnerech, které vypadají jednoduše skvěle.


Fakulta Designu a umění rozdělila expozici v kontejnerech na dvě části, respektive na dvě tvůrčí skupiny. Skupina KYČN vytvořila v jednom CITY modulu herní odpočinkové místo, kde si kolemjdoucí mohou na tabletech zahrát počítačovou hru Zubozem, vyvinutou studenty FDU ZČU ve spolupráci s Domem zubní péče a VZP. Tablety jsou umístěné na stole z OSB desek. Desky jsou nabarveny na černo, stejně jako většina expozice a světlé OSB desky, které jsou zároveň dveřmi i zdmi kontejnerů, jsou pak v příjemném napětí právě s převážně černým, ale hravý interiérem obou CITY modulů.


Druhý kontejner je navržen skupinou SKLENÍK a jedná se o takovou vtipnou tělocvičnu. V ní si lidé mohou zaběhnout maraton (pokud v kontejneru poběží 3500 krát dokola), mohou si zacvičit na koze i na bradlech, případně si vyzkoušet běh na 4,6 metru. O tom, že skupina SKLENÍK myslí svoji aktivitu vážně, se lze přesvědčit nejenom na video spotu http://vimeo.com/108446159, ale i na stránkách Kontejrun.


Jak jsme již zmínili, kontejnerová expozice je realizovaná v úzké spolupráci s vizovickou společností KOMA, která na sebe v poslední době upoutala pozornost hlavně tím, že staví český pavilon EXPO 2015 v Miláně. Martin Hart z KOMA vysvětluje, jak se hodí jejich CITY moduly do historické Prahy takto: "Z obytných modulů vyrábíme všechny různé stavby včetně školek či nemocnic, ale CITY moduly jsme vyvinuly za účelem, abychom instalacemi oživili veřejný prostor. A malá tělocvična, kde můžete sportovat krokem přes překážky, to jistě naplňuje."

Plzeňská Fakulta Designu a Umění na Desigbloku jednoduše bodovala. Navíc její hlavní prezentace v Domě u Minuty ve 3. patře nazvaná Black.byt, která prezentuje koncept černobílého interiérového designu, získala cenu šéfredaktorů Designblok 2014 v kategorii nejlepší školní prezentace.


Projekt oživení městského prostoru CITY moduly pochází ze studia Chybik+Krištof AA, další CITY moduly můžete shlédnout v Moravské galerii v Brně.
0 komentářů
přidat komentář

Související články