Anatomie Nové scény

KOMPONOVANÝ VEČER NA TÉMA HISTORIE A ARCHITEKTURA BUDOVY NOVÉ SCÉNY Národního divadla

Zdroj
národní divadlo - NOVÁ SCÉNA
Vložil
Tisková zpráva
16.03.2010 17:30
Přednášky

Dne 23. března, v 19.30 hodin, se na Nové scéně Národního divadla uskuteční tematický večer snázvem Anatomie Nové scény, v jehož rámci proběhnou přednášky pro širokou i odbornou veřejnost inspirované architekturou Nové scény. Odborníci v oblasti architektury a její historie zhodnotí odkaz architektů a urbanistů, jejichž tvorba se promítla do podoby budovy Nové scény. Na odborné přednášky naváže diskuse s přítomnými odborníky, program večera pak zakončí noční neopakovatelná komentovaná prohlídka budovy Nové scény. V rámci programu také proběhne vyhlášení výsledků ideové architektonické soutěže changing the face na novou podobu fasády Nové scény. Celým večerem provází Vladimir 518, rapper, vizuální umělec a v neposlední řadě zastánce tvorby kontroverzního architekta Karla Pragera, autora budovy Nové scény.

V rámci bloku odborných přednášek na téma historie a architektura Nové scény vystoupí se svými příspěvky odborníci v oblasti moderní architektury. PhDr. Richard Biegel, Ph. D. pohovoří v rámci svého příspěvku s názvem Od Národního divadla k Nové scéně o historickém vývoji místa, plánech, projektech a realizacích z let 1918–1983. Doc. Ing. arch. Radomíra Sedláková, CSc. představí příspěvek věnovaný budově Nové scény v kontextu díla architekta Karla Pragera, závěrem pak budou mít návštěvníci možnost seznámit se prostřednictvím Richarda Biegela s projektem dostavby Národního divadla od architekta Pavla Kupky. Na přednášky naváže závěrečná diskuze za účasti přednášejících, ing. arch. Pavla Kupky a prof. doc. PhDr. Rostislava Šváchy.

V rámci večera Anatomie Nové scény budou slavnostně vyhlášeny výsledky ideové architektonické soutěže changing the faceonovou podobu fasády Nové scény, která probíhala od podzimu loňského roku ve spolupráci se společností DUPONT. Na soutěž changing the facenavazuje stejnojmenná výstava na piazzetě Národního divadla, která potrvá od 23. března do 29. dubna 2010. Výstava představí soutěžní návrhy, které byly hodnoceny vrámci soutěže hodnoceny, doplní je historické plány ilustrující urbanistický vývoj přilehlého okolí Nové scény i budovy samotné.

Anatomie Nové scény

23. března, 19.30

Nová scéna Národního divadla, Národní 4

Vyhlášení výsledků ideové architektonické soutěže changing the face na novou podobu fasády Nové scény.

Přednášky odborníků na moderní architekturu:
Od Národního divadla k Nové scéně / Plány, projekty a realizace z let 1918–1983,
PhDr.Richard Biegel, Ph. D.
Nová scéna vkontextu díla Karla Pragera, doc.ing.arch. Radomíra Sedláková, CSc.
Projekt dostavby Národního divadla, PhDr.Richard Biegel a ing.arch. Pavel Kupka

Veřejná diskuze za účasti přednášejících a prof. doc. PhDr. Rostislava Šváchy 
moderuje Vladimir 518

Noční neopakovatelná komentovaná prohlídka budovou
(Zájemci oprohlídku se mohou registrovat na e-mailové adrese: novascena@narodni-divadlo.cz nebo telefonicky na tel. 224 931 482.)

Vstupenky vceně 50 Kč jsou v prodeji v pokladně Nové scény Národního divadla (Národní 4) a v pokladnách Národního divadla (Ostrovní 1 a Ovocný trh 6).

www.novascena.cz
www.dupont.com
facebook.com/NOVA-SCENA-Narodniho-divadla
twitter.com/NOVA_SCENA_ND
youtube/NOVASCENAnd
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Skvele !
Jan Magasanik
17.03.10 08:46
zobrazit všechny komentáře

Související články