Přednášky "Olomouc - genius loci?" a "Naše soudobé parky"

Zdroj
Sluňákov
Vložil
Tisková zpráva
24.01.2010 01:05
Přednášky

OLOMOUC - GENIUS LOCI?
V jaké Olomouci bych chtěl žít?
středa 27.1.2010 v 18:00, Divadlo hudby Olomouc

O Olomouci slyšíme mnohé: místo ve středu Evropy, starobylá perla Moravy, atraktivní místo pro turisty, město parků, město bohaté kultury, … Má Olomouc vlastní duch, který utváří její atmosféru? A pokud ano, co to je? Jak jej lze udržet a jaký to má smysl? Co jej ohrožuje?
Jak své město vnímají místní osobnosti veřejného života?
A jaká by měla být Olomouc podle nich v budoucnosti?
Veřejná beseda.

Účast přislíbili:
Milan Tichák  (historik)
Jakub Potůček (historik umění)
Radek Pavlačka (zahradní architekt)



NAŠE SOUDOBÉ PARKY
ZDENĚK SENDLER
úterý 9.2.2010 v 18:00, Divadlo hudby Olomouc

Půvab české krajiny je na mnoha místech výrazně ovlivněn citlivými zásahy člověka. Toto úsilí o krajinářství neskončilo v dobách minulých, i dnes existují krajiny a lidé, kde se v jejich vzájemném rozhovoru citlivě vytváří nápady podtrhujících kouzlo míst, případně se znovu rodí jejich půvab, pošramocený třeba méně citlivými zásahy člověka. Povídání o parcích a jejich vzniku, o městě, o lidech, pocitech, o životě, s využitím fotografií. Zdeněk Sendler představí například Klášterní zahrady v Litomyšli, Slovanském náměstí v Brně, park Lannova v Praze, Zámeckou zahradu v Jičíně, Bjornsonův park v Brně. O parcích, které utvářel, říká: „… dá se v nich i běžně rekreovat, hrát na hřištích či na hudební nástroje, číst, pít, nebo kouřit. Samozřejmě jsou i pro zvířata. Prostě jsou pro všechny, bez rozdílu. Nemáme rádi omezení, nebo nějaké limity … v poměru toho tvůrčího, vzrušujícího, kreativního času s úžasným pocitem, že se něco děje a něco posouváme a toho fakt promarněného a zbytečného času, který bohužel převládá, a ne díky nám.“
Dipl. Ing. Zdeněk Sendler (1956 ve znamení střelce, opice), autorizovaný architekt patří k nejvýznamnějším českým zahradním architektům. Pracuje v Brně v Atelieru zahradní a krajinářské architektury. Vyučil se na zahradním učilišti v Rajhradě, obor okrasné zahradnictví, Střední zahradnické škole v Brně Bohunicích, obor sadovnictví – květinářství a Vysoké zemědělské škole v Lednici na Moravě, Fakultě zahradnické, obor zahradní a krajinářské tvorby. Pracoval na Státním statku Mikulov,  projekce  Brno – Modřice, VŠÚOZ Průhonice u Prahy, středisko Brno, nyní pracuje v Atelieru zahradní a krajinářské architektury Brno. Průběžně učí na vysokých školách a publikuje. Mezi jeho záliby patří architektura, film, lukostřelba, cyklistika, včelařství, sportovní kabriolety. Je autorem mnoha parků, jejich realizací i návrhů, například Park – Přírodní katedrála  v Brně byl odměněn prestižní cenou Grand Prix OA 1994, Denisovy sady v Brně ve spolupráci s Atelierem Brno (Cena Grand Prix OA 2004), Park Boženy Němcové v Karviné (studie, DSP, DRS - čestné uznání Grand Prix OA  2000), park „ Novomlýnská „  v Praze (cena Park roku 2008, Cena Václava Weinfurtera za nejlepší projekt  parku), Klášterní zahrada v Litomyšli, jejíž funkčnost oceňují návštěvníci města, získala několik významných ocenění a byla publikována v prestižních architektonických publikacích, naposledy ve výběru nejlepších evropských realizací za období 2000 – 2005 (European Landscape Architecture – Edition Topos, Callvey Verlag München).
0 komentářů
přidat komentář

Související články