V Praze bude přednášet Stefan Behnisch

Tendence a nové koncepce v naší architektonické tvorbě

Zdroj
Tisková zpráva Galerie Jaroslava Fragnera
Vložil
Martin Rosa
03.11.2008 12:25
Přednášky

5. 11. 2008, 19:00 hodin

Betlémská kaple, Betlémské nám. 4, Praha 1

Stefan Behnisch (1957) je slavný syn slavného otce, architekta Günthera Behnische (1922), autora např. olympijského areálu v Mnichově (1968-72). Stefan Behnisch studoval kromě architektury také filozofii a ekonomii. V roce 1989 se osamostatnil a dodnes vede mezinárodní ateliér Behnisch Architekten.
Mezi jeho nedávné „zelené“ realizace patří Institut For Forestry and Nature Research (1998, Nizozemí), Muzeum fantasie (2001, Německo), Norddeutsche Landesbank am Friedrichswall (2002, Německo), Genzyme Center (2004, USA) nebo Oceaneum (2008, Německo).
Jeho stavby jsou vždy navrženy opravdu velkoryse a jsou velmi působivé, plné zajímavých detailů, nikoliv však v neprospěch celku. Stefan Behnisch se dlouhodobě věnuje propagaci navrhování staveb v souladu s udržitelným rozvojem a jeho tvorba dokazuje, že nejde o ústupky, ale o skvěle řešenou architekturu skýtající příjemné prostředí.
S. Behnisch je celosvětově uznávaným odborníkem na toto téma. Je rovněž členem prestižního Royal Institute of British Architects.

přednáška se pořádá ve spolupráci s Goethe Institutem

> www.behnisch.com


ZUMTOBEL GROUP AWARD
for Sustainability and Humanity in the Built Environment
30. 10. – 14. 12. 2008
ZUMTOBEL LIGHT CENTER PRAHA, Janovcova 2, Praha 7

Výstava je prezentací nejúspěšnějších projektů z prvního ročníku mezinárodní bienální ceny pro autory vůči přírodě ohleduplných realizací i projektů. Společnost Zumtobel ji pořádá ve spolupráci s K. Feireiss a H. J. Commerellem, řediteli berlínské galerie architektury Aedes.

Finančně dotované ocenění se udílí ve dvou kategoriích – „Built Environment“ se týká životního prostředí, kdy jsou vybírány zajímavé architektonické, inženýrské nebo urbanistické projekty odpovídajícím požadavkům trvale udržitelného modelu života. Druhá kategorie „Research and Initiative“ se vztahuje na oblast výzkumu a iniciativ, ať už jednotlivců, nezávislých skupin, nestátních organizací nebo univerzit.

Vítězi se stali v prvně zmiňované kategorii architekti studia MORPHOSIS z Kalifornie za Federal Building v San Franciscu a v druhé stuttgartský ateliér SCHLAICH BERGMANN SOLAR za projekt kilometr vysoké elektrárny do Austrálie využívající potenciál větru i slunce.

Na výstavě, kterou doprovází o další snímky rozšířený katalog, jsou kromě vítězů čtveřice nejlepších projektů z obou kategorií. Finalisty vybrala porota složená z odborníků, mezi nimiž byl také Enrique Norten, vedoucí studia TEN Arquitectos, jedna z největších osobností současné architektury současnosti Kazuyo Sejima, ředitel plánování a udržitelného rozvoje ve společnosti Arup Peter Head, profesor Bartlett School Colin Fournier nebo filozof Peter Sloterdijk. Porotě předsedal další z hostů doprovodného přednáškového cyklu, architekt Stefan Behnisch.

> www.zumtobel-group-award.com


> www.gjf.cz
> www.zelena-architektura.cz
0 komentářů
přidat komentář