Přednášky Terunobu Fujimoriho

Zdroj
VERSUS ARCHITEKT o.s.
Vložil
Tisková zpráva
12.04.2008 00:40
Přednášky

„stavět dům, znamená pojmout jeho obyvatele za své příbuzné."
Terunobu FUJIMORI

BRNO - Divadlo Reduta
12. května 2008, 16:00
Zelný trh 313/4, Brno

PRAHA - Betlémská kaple
14. května 2008, 18:00
Betlémské nám. 4/255, Praha 1

Versus Architekt o.s., Česká centra Praha, Tokio a Dům umění města Brna připravili návštěvu japonského architekta a historika, profesora Terunobu Fujimori v jejímž rámci přednese host dvojici přednášek ve spolupráci s FA ČVUT a Národním divadlem Brno.
Fujimori je v současnosti vedle architektů jako je Tadao Ando, Kengo Kuma, nebo Toyo Ito přední osobností japonské architektonické scény. Z hvězdných jmen se nejblíže Česku přiblížil pravděpodobně Tadao Ando v roce 2005 přednáškou ve Švýcarské Basileji. Přímo v tuzemsku pak ve stejném roce vystoupil architekt Sakamoto přednáškami spojenými s výstavou svých prací v Galerii kritiků. Nyní, po třech letech, bude mít česká veřejnost opět unikátní příležitost účastnit se - nejprve 12. května v Brně a posléze v 14. května Praze - dvojice přednášek autora z japonského myšlenkového okruhu.
Kromě aktivní projekční činnosti je Fujimori zároveň historikem architektury. Od roku 1985 působí jako profesor a vedoucí ateliéru na University of Tokio. V roce 2006 se mohli evropští architekti setkat s jeho tvorbou v rámci benátského Bienále architektury v japonském pavilónu, kde prezentoval svou tvorbu a teoretickou práci skupiny ROJO [:RODŽÓ:] – Společnosti pro pozorování uliček), jejímž je zakladatelem.
Poslední v angličtině vydanou publikací, která prezentuje jeho dílo společně s architekty Isozakim, Andou a Kumou, je kniha věnovaná současným realizacím čajových domů v Japonsku.
Vedle vlastní tvorby je osobnost profesora Fujimoriho velmi zajímavá z pohledu historie české architektury. Jako historik se zabýval vlivem architektů českého původu na japonskou modernu. Architekti Raymond, Letzel a Feuerstein jsou společně s Frank Lloyd Wrightem v Japonsku důležitými jmény a milníky ve vývoji místní architektury 1. poloviny 20. století.


Versus Architekt je občanské sdružení studentů architektury, jehož ambicí je kombinovat mezioborové pohledy a zasadit se o propagaci rozmanitých názorů v oblasti architektury skrze shromažďování mozaiky pohledů a osobitých postřehů jako podkladu pro zvýšení obecné informovanosti, otevřenou diskusi a přátelskou konfrontaci umožňující vzájemnou korekci. Na tomto základě pak organizátoři angažují přední kulturní osobnosti do diskuze a přednášek o aktuálních tématech.

Pořadatelé návštěvy: Versus Architekt o.s., Česká centra Praha, Tokio, Dům umění města Brna
Spolupořadatelé přednášek: FA ČVUT, Národní divadlo Brno
Projekt podpořili: The Japan Foundation, VŠUP
Mediální partneři: ERA21, www.archiweb.cz
více informací na www.versusarchitekt.cz
0 komentářů
přidat komentář