kruh podzim 2017 : sporaarchitects + Analog architecture

Architektura z jiné perspektivy

Ve čtvrtek 7. prosince 201719:30 hodin se pražském CAMP (Centrum architektury a městského plánování) Vyšehradská 51 uskuteční poslední díl přednáškového cyklu Jiná perspektiva, v němž vystoupí maďarské studio sporaarchitects a jeho spoluzakladatelé Adam Hatvani a Tibor Dékány společně s polským architektem Piotrem Śmierzewskim z ateliéru  Analog architecture. Přednášky se uskuteční v maďarštině a polštině, tlumočení do češtiny zajištěno, vstup je zdarma.

Adam Hatvani & Tibor Dékány: Úhel pohledu
Maďarské studio Sporaarchitects tvoří čtyři partneři, z nichž dva – Adam Hatvani a Tibor Dékány – na prosincové přednášce představí tvorbu ateliéru za posledních 15 let. Zaměří se především na poslední výrazný projekt, a to na stanici metra v Budapešti, která sklízí mezinárodní úspěch. „Pokud chceme lidi přimět, aby používali hromadnou dopravu, musí být trendy,“ nechávají se slyšet tvůrci. Cestujícím tak díky své realizaci nabízejí ukázku špičkového současného designu.
Sporaarchitects je budapešťská kancelář, v níž spolupracují architekti, designéři a teoretici městského plánování na poli architektury, ekologického urbanismu a udržitelnosti. Jedná se o laboratoř založenou s cílem vybudovat architektonickou praxi, která promění intenzivní výzkum a analýzu jak praktických, tak i teoretických otázek ve hnací síly designu.

Piotr Śmierzewski: Analogová architektura
Polský architekt Piotr Śmierzewski představí své zásadní projekty a zdůrazní význam a důležitost výzkumu v architektuře. Jeho díla jsou založena na kontextu a typologii. V přednášce se bude zabývat otázkou kvality a analogickou architekturou.
Piotr Śmierzewski studoval architekturu na Technické univerzitě v Gdaňsku a absolvoval Oklahomskou státní univerzitu ve Stillwateru. Přes 7 let pracoval v Německu, kde vedl v Karlsruhe vlastní kancelář Piotr Śmierzewski Freier Architekt. Pak se přestěhoval do Polska, kde v roce 1999 spolu s Dariuszem Hermanem založil HS99. V roce 2016 založil Piotr Śmierzewski ANALOG, architektonickou, designovou a urbanistickou kancelář, která se snaží využívat inovativní typologie a tradiční stavební techniky k vytváření významotvorné architektury.

pořádá: Kruh z.s.
pod záštitou: České komory architektů
projekt podporují: Ministerstvo kultury ČR, Magistrát hl. m. Prahy, Státní fond kultury, Nadace české architektury, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Praha 1, Maďarský institut Praha, Polský institut v Praze, Portugalské centrum v Praze, Velvyslanectví Řecké republiky
hlavní partner: FORBO FLOORING
partneři: SIPRAL a. s., MDA Praha s. r. o., mmcité1 a. s., PREFA Aluminiumprodukte s. r. o., SOMFY spol. s r. o.
mediální partneři: Aktuálně.cz, ArtMap, ARCHITECT+, archiweb.cz, časopis Stavba, EARCH., ERA21, Informuji.cz, INTRO, Material Times, PROPAMÁTKY, Radio 1, Radio Wave, ČRo Regina DAB Praha, SlidesLive.com

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články