Pozvánka na premiéru filmu Žižkovská věž

4. 4. 2013 v 18 hodin, Centrum současného umění DOX, Poupětova 1, Praha 7

Vložil
Tisková zpráva
19.03.2013 12:35
Žižkovská televizní věž patří mezi nejvýraznější dominanty české metropole. Zároveň se však řadí mezi nejkontroverznější stavby domácí architektury několika posledních dekád. Odbornou obec i širokou veřejnost rozděluje do dvou nesmiřitelných táborů obdivovatelů a odpůrců stavby. Zdá se, jako by Žižkovská televizní věž nenechávala pražské obyvatele chladnými. Má taková architektura ve svém jádru být? Má probouzet emoce, názory a rozpory? Jaký je skutečný příběh Žižkovské věže, který dnes již mnoho z nás nezná a může nám pomoci pochopit význam této stavby i reakce, které vyvolává?
Premiéra dokumentárního filmu Žižkovská věž (CZ, 52 min) režisérky Olgy Struskové představuje vznik, realizaci a následnou veřejnou debatu svázané s pražským monumentem, jež se od počátku svého vzniku stala jedním z nejdůležitějších mezníků české moderní architektury.
Po projekci dokumentu následuje diskuze s autorem stavby architektem Václavem Aulickým, architektem a popularizátorem architektury Adamem Gebrianem a umělcem Vladimírem 518.
Debatu moderuje Josef Vomáčka, kulturní redaktor a spolupracovník ČT.



Václav Aulický (*1944) je profesorem architektury na pražském ČVUT. Dlouhodobě působí ve společnosti Spojprojekt Praha. Kromě nejznámější stavby jeho kariéry, kterou je Žižkovská televizní věž, nejvyšší stavba hlavního města Prahy, je autorem mnoha dalších významných projektů veřejných staveb, například Automatické telefonní ústředny v Dejvicích, provozní budovy České televize na Kavčích horách či administrativních center v pražském Karlíně.
Adam Gebrian (*1979) je jedním z nejvýraznějších architektů a teoretiků architektury mladé generace. Spolupracoval s významnými zahraničními architektonickými studii, kde absolvoval dlouhodobé studijní stáže, např. u Dominka Perraulta v Paříži či v rotterdamském Maxwanu. V letech 2009-11 vedl ateliér architektury na Technické univerzitě v Liberci. Je členem redakční rady časopisu Era21 a spoluzakladatelem občanského sdružení Městské zásahy. Pravidelně publikuje kritické postřehy v soudobé architektuře a urbanismu v českých médích.
Vladimír 518 (*1978) je jedním ze zakladatelů české umělecké streetartové scény. Ve své výtvarné tvorbě se věnuje zejména kreslířské komiksové práci. Zabývá se také časopiseckou a knižní ilustrací. Je spoluzakládajícím členem kultovní hiphopové kapely PSH (Peneři strýčka Homeboye), působí zároveň v samostatných hudebních projektech. Zabývá se mapováním české pouliční tvorby a vizuální kultury veřejného prostoru. Je spoluautorem knihy Kmeny reflektující vizuální podobu českých subkulturních hnutí.

Program vzniká ve spolupráci s Nadací české architektury (http://www.nca.info).
0 komentářů
přidat komentář

Související články