Výstava profesora Pelčáka představuje sedm projektů pro Brno

Zdroj
Jan Tomandl
Vložil
ČTK
29.11.2010 16:50
Brno

Prof. Petr Pelčák je schopen nejen navrhovat, ale také kriticky hodnotit architekturu.
Brno - Sedm projektů Petra Pelčáka, profesora architektury na Vysokém učení technickém (VUT), představuje nová výstava v rektorátu brněnské techniky. Vznikly s různými spoluautory pro Brno v posledních třech letech. Část je již postavena, část čeká na uskutečnění. Návštěvníci výstavy se například dozvědí, jak mohou již za pár let vypadat Filozofická fakulta a Fakulta informatiky Masarykovy univerzity nebo nová městská čtvrť na území továrního areálu někdejší Zbrojovky Brno.
    Pelčák patří k architektům, kteří mají velký podíl na proměnách Brna v posledních dvou dekádách. "Petr Pelčák se významně vpisuje do tváře města Brna," řekl dnes novinářům děkan Fakulty architektury VUT Josef Chybík.
    Z projektů, které již stavebníci stihli vybudovat, výstava představuje administrativní budovu Vídeňská, obchodní blok Triniti Office Center a obytnou Rezidenci Bochořákova. Jen jeden z projektů, rekonstrukce Římského náměstí, neuspěl v soutěži a nejspíš zůstane jen na papíře.
    Pro Masarykovu univerzitu Pelčák v poslední době navrhnul jednak přestavbu a modernizaci fakulty informatiky, jednak rozsáhlou rekonstrukci nesourodého a zchátralého kampusu filozofické fakulty. "Vždy jsem si přál projektovat školní stavby," podotkl Pelčák. Oba projekty jsou v poslední fázi příprav, ale získaly z Evropské unie jen část potřebných peněz. "Budou tedy v  tomto okamžiku realizovány jen jejich části," řekl Pelčák.
    Expozici doplňuje asi 40 prací, které vytvořili studenti pod Pelčákovým vedením. "Všechno jsou to konkrétní úkoly, které dnes architekti řeší, podstatná část je jich věnována Brnu," uvedl Pelčák. Lidé tak například uvidí, jak si studenti představují nové využití nezvyklé brněnské stavby: bývalé protiletecké pozorovatelny v areálu Zbrojovky.
    Pelčák kromě architektonické a pedagogické práce působí také jako autor a editor monografií o brněnských architektech. "Je schopen nejen navrhovat, ale také kriticky hodnotit architekturu," uvedl vedoucí Ústavu teorie Fakulty architektury VUT Vladimír Šlapeta.
    Některé starší projekty, na nichž se Pelčák podílel, se dočkaly různých odborných ocenění nebo alespoň nominací na ně. Jde například o stavbu Galerie Vaňkovka a rekonstrukci Denisových sadů v Brně, správní budovu Povodí Moravy v Olomouci a administrativní budovu firmy Blata v Blansku.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
nová kniha
J
29.11.10 05:10
zobrazit všechny komentáře

Související články