Výstava MARTIN RAJNIŠ v Českých Budějovicích

Zdroj
Dům umění / House of Art České Budějovice
Vložil
Tisková zpráva
11.09.2010 00:15
Výstavy

Datum: 21.10. - 21.11. 2010
Zahájení: středa 20.10. v 18.00 hod
Přednáška M. Rajniše: neděle 24.10. v 16.00 hod. v prostorách c. k. Solnice
Místo: Dům umění / House of Art České Budějovice           
Kurátor DU: Michal Škoda
V rámci architektonických výstav  jsme pro letošní rok připravili projekt , představující tvorbu Martina Rajniše.

Ve stejné době, kdy právě Martin Rajniš  reprezentuje  - expozicí  Přirozené architektury -  Českou republiku na 12. mezinárodním Bienále architektury v italských Benátkách / 29.8. - 21.11. /  se tak nabízí šance i domácímu publiku, seznámit se více s jeho dílem.

Martin Rajniš / 1944 / je mimo jiné spoluzakladatelem Komory architektů, společnosti Teratekton, České voroplavební společnosti a architektonické kanceláře E-MRAK. U širší veřejnosti je známý především jako spoluautor nové poštovny na Sněžce / spolu s P.Hoffmanem - atelier H.R.A /.
V letech 1962-69 vystudoval Fakultu architektury ČVUT a dvouleté postgraduální studium na AVU. Po studiích nastoupil do Liberecké "Školky architektury" architektů Miroslava Masáka a Karla Hubáčka při atelieru SIAL, kde setrval do roku 1979. V roce 1986 založil DA studio a v letech 2003 - 05 pracoval v atelieru H. R. A. Později založil  E - MRAK s.r.o. Období 1990-97 strávil jako profesor architektury na VŠUP v Praze a jako soudce soudu České komory architektury.

V posledních létech vzbudil Martin Rajniš pozornost především pozoruhodnými dřevěnými stavbami /dosti se vyjímajícím našim českým poměrům/ jako například Stodola v Maxově, Hráň u Slavonic, Věž Scholzberg u Maxova, Věž Bára II v Chrudimi, či Nová česká poštovna na Sněžce.
Tyto realizace, které vytváří se svým týmem  e-Mrak, jsou krokem vzdalujícím se  typickým postupům architektonické tvorby /kde je v Rajnišovo případě nutno připomenout i další významné počiny, jako například spoluautorství u vzniku obchodního domu Máj, The Round House na Expo 86, Centra Nový Smíchov…/. Tato nová, originální díla jsou dokladem toho, že Rajniš často neváhá jít  za hranice stavebního zákona, legálních postupů a hájí tak svobodu nezávislé tvorby. Nejedná se o nijak lukrativní  a snadnou cestu, nýbrž cestu přinášející nové impulzy  a jiné pohledy na architekturu. Jak sám uvádí: "Jsem anarchista nebo spíše libertarián. Ve světě regulí a bez svobody nedokážu dělat pořádné baráky ani přemejšlet o světě."

Výstava v Českých Budějovicích představuje Rajniše jako architekta, ale také jako velkého cestovatele.
Velkoformátové barevné tisky projektů a realizací  / nabízejí průřez autorovy tvorby /  doplňují dva dřevěné boxy, kde je možno setkat se s fotodokumentací z architektových cest i s jeho inspirací z okolí a přírody.
V rámci tohoto projektu se rozrůstá prostor galerie Domu umění až na náměstí, kde je po dobu výstavy představena jedna z menších Rajnišovo staveb - Zenová kostka.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
už je to nuda
pisatel123
12.09.10 01:59
zobrazit všechny komentáře