Výstava SANAA: Škola managementu a designu v Zollvereinu

18.2. – 11.4.2010, Dům umění – Kabinet architektury, Ostrava

Zdroj
SPOK – spolek pro ostravskou kulturu
Vložil
Tisková zpráva
10.02.2010 00:10
Výstavy

Kazuyo Sejima a Ryue Nishizawa pracují společně v ateliéru SANAA od roku 1995. Kazuyo Sejima studovala architekturu na Japonské ženské univerzitě a v roce 1992 se stala Mladou architektkou roku. Ryue Nishizawa studoval architekturu na Národní univerzitě v Jokohamě.

První stavbou, kterou SANAA postavila v Evropě, byla Škola managementu a designu v Zollverein, v Essenu. Stavba byla dokončena v létě 2006. V širším kontextu je Škola managementu a designu součástí programu na oživení bývalého důlního komplexu Zollverein, památky zapsané od r. 2002 do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Program oživení se zaměřuje na kulturu, především na design.

Ke spolupráci byli přizváni vynikající architekti: územní plán Zollverein a Regionální muzeum Severního Porýní-Westfálska vypracovali Rem Koolhaas a Floris Alkemade, Centrum designu navrhl Sir Norman Foster.

Výstava  představuje bývalý důlní komplex Zollverein a Školu managementu a designu od SANAA na fotografiích Thomase Mayera.
Součástí výstavy je také film, který je založen na výpovědích lidí, kteří byli, nebo stále jsou, se Školou v Zollverein v denním kontaktu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články