Výstava Andrea Palladio - His Life and Legacy

31.1.-13.4.2009 - Royal Academy of Art, Londýn

Vložil
Rasto Udzan
26.03.2009 00:30
Andrea Palladio

V roce 2008 si architektonický svět připomněl 500. výročí narození architekta Andrey Palladia (1508-1580). Na seznam míst, připomínajících si tvorbu, poselstvo a odkaz tohoto génia, se zařadila taktéž londýnská Královská akademie výtvarného umění.

Burlington House nedaleko Piccadilly Circus, kde škola sídlí, je krásnou ukázkou neo-palladiánského stylu výrazně zastoupeného v anglické architektuře 17. století díky osobnosti architekta Inigo Jonese.

Výstava je uspořádána chronologicky do 6 celků. První tři mapují tvorbu architekta ve vzájemných interakcích míst, kde architekt působil (Padova, Benátky, Vicenza a Řím), osobností a společenských poměrů, které formovaly Palladiovy názory a vývoj. Jednotlivé výstavní panely jsou pokryty originálními kresbami, skicami a výkresy architekta. Originální dokumentace byla zakoupena anglickými žurnalisty v 17. století a později odkoupená společností RIBA.

Prostorová představivost, funkční propojenost a kompoziční provázanost mistrovy tvorby je prezentována dřevěnými modely jednotného měřítka s vysokou podrobností detailů. Modely jsou lákavým a srozumitelným prostředkem k vytvoření vizuální představy architektova myšlení a uměleckého zacházení s prostorem.

Pozornosti výstavy rovněž neunikla rozsáhlá Palladiova archivační činnost a teoretické práce. Vyvrcholením prezentace je ukázka originálního vydání teoretického traktátu Čtyři knihy o architektuře (I Quattro Libri dell'Architettura).

Výstava představuje také ukázky mistrových děl, která zůstala nezrealizována - mimo jiné palác El Escorial v Madridu nebo most Rialto v Benátkách, který je nádherně zdokumentovaný v obrazech benátského malíře Canaletta.

Úctu k Palladiovu mistrovství vyjadřují v krátkých filmových dokumentech mnozí významní současní architekti. Ve veřeně přístupné části výstavy jsou slyšet slova Araty Isozakiho, Davida Chipperfielda, Antonia Jimenez Torreciallasa a Zahy Hadid. Kromě rozsáhlého bloku přednášek, workshopů a veřejných diskuzí je celá Palladiova tvorba zdokumentovaná v rozsáhlé monografie vydané nakladatelstvím Royal Academy.

> www.royalacademy.org.uk
0 komentářů
přidat komentář