Klára Becková-Loosová : Svědkyně jedné epochy - výstava ve vile Stiassni

Zdroj
Petr Svoboda, Metodické centrum moderní architektury v Brně
Vložil
Tisková zpráva
28.01.2018 08:55
Brno

Adolf Loos

Vila Stiassni připomene Kláru Beckovou-Loosovou, 
poslední manželku Adolfa Loose
Knihu „Soukromý portrét“ věnovanou životu otce moderní architektury, dosud neznámé rodinné fotografie i zákulisí vzniku slavných staveb představí výstava, která je v brněnské vile Stiassni přístupná od 2. února do konce dubna, vždy od pátku do neděle.
Letos uplyne 85. let od chvíle, kdy v sanatoriu Dr. Schwarzwalda ve vídeňském předměstí Kalksburgu zemřel jeden z nejslavnějších světových architektů. Jeho poslední manželka, spisovatelka a fotografka záhy vydala životopisnou knihu, která se stala jednou z nejčtenějších publikací spojených s moderní architekturou vůbec. Výstava, kterou si mohou návštěvníci prohlédnout ve vile Stiassni však není věnována jen této knize. Mapuje pohnuté osudy Kláry Beckové, jejího manžela i architektonických realizací navržených Adolfem Loosem na území Československa.
Výstava měla svou premiéru v loňském roce v Plzni, rodišti Kláry Beckové-Loosové. Autorem je David Růžička, spisovatel a novinář, který výstavu připravil pod hlavičkou Střediska západočeských spisovatelů. Nyní se výstava přesouvá do Brna, rodiště Adolfa Loose a místa, kde Loos přestavěl interiér zámečku pro podnikatele v cukrovarnictví Viktora Bauera.
Díky Loosovi Klára rovněž poznala celou řadu světových osobností, literátů, malířů, hudebníků nebo filmařů, kteří se na výstavě také objevují. „Můžeme říci, že Loos byl přímým spouštěčem Klářiných literárních ambicí,“ poznamenává David Růžička. A dodává i jednu perličku: „Díky rodinám Beckových a Patersonových z USA vystavujeme i několik dosud nepublikovaných fotografií, na jedné z nich návštěvníci spatří Klářina a Loosova psíčka Beau – Beau.“ Expoziční panely doplňuje sochařský portrét Adolfa Loose od brněnského architekta a sochaře Zdeňka Makovského.

Klára Becková – Loosová, svědkyně jedné epochy

výstava ve vile Stiassni v Brně, Hroznová 82/14

od 2. 2. 2018 do 29. 4. 2018, pá-ne 10-16 hod.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články