V Muzeu umění Olomouc se otevře výstava o kolektivním bydlení

Zdroj
Alena Horáková
Vložil
ČTK
16.11.2017 08:00
Václav Hilský, spolupráce Evžen Linhart, Kolektivní dům v Litvínově, 1946-1957

Olomouc - Kolektivní bydlení jako architektonický fenomén 20. století se stalo hlavním tématem nové výstavy v Muzeu umění v Olomouci. Otevřena bude ve čtvrtek. Jádrem expozice jsou takzvané domy hotelového typu vznikající od 60. do 80. let minulého století, které dosud nebyly nikdy souhrnně představeny. Tuto sekci doplní vzpomínky pamětníků. Výstava chronologicky sleduje historické etapy vývoje kolektivního bydlení, a to z různých pohledů včetně politických či architektonických, informovali dnes novináře zástupci muzea.


Expozice nese název Bydlet spolu - České kolektivní domy. Nápad uspořádat výstavu se zrodil už v roce 2014. "Tehdy měl specialista na kolektivní bydlení Hubert Guzik z Fakulty architektury na ČVUT v Muzeu umění přednášku o kolektivních a hotelových domech. Snažil se lidem ukázat, že nejde o komunistický konstrukt, ani o myšlenku zavlečenou k nám ze Sovětského svazu. Naopak, touto záležitostí se zabývali od konce 19. století sociologové, byznysmeni, feministky i architekti," uvedla kurátorka výstavy Klára Jeništová.

Fenomén kolektivních domů autoři výstavy prezentují prostřednictvím fotografií, architektonických návrhů či stavebních plánů neobvyklou technologií potištěných překližkových desek. Na výstavě se lidé například dozvědí, že první domy tohoto typu začaly růst v Praze už za první republiky. Jejich iniciátorkami byly české feministky z okruhu T. G. Masaryka. "Samotná prehistorie však sahá až do Spojených států amerických konce 19. století, kde právě vrcholil boj za emancipaci žen. Profesionalizace péče o domácnost a její přesun do veřejné sféry měly ulehčit ženám natolik, aby se mohly věnovat povolání, aniž by zanedbávaly rodinu," uvedla Jeništová.

Olomoučany zaujme především historie místního hotelového domu, který dodnes stojí ve Velkomoravské ulici. "Architekti Tomáš Černoušek, Karel Dolák a statik Jiří Zrotal na tomto experimentálním projektu pracovali ve svém volném čase bez nároku na honorář, ale s vidinou jeho smysluplnosti. Tento dům se stal předobrazem desítek dalších, které vyrostly po celé republice v následujících desetiletích. Byl určen svobodným jednotlivcům a bezdětným párům, pro něž představoval jakýsi přechodný článek v cestě za samostatným rodinným bydlením," uvedla Jeništová.

Expozice je určena pro širokou i odbornou veřejnost. Její součástí budou komentované prohlídky, přímo na výstavě si budou moci návštěvníci postavit jednu stěnu Hotelového domu. "Připravili jsme dřevěnou kostru bytové zdi, kterou budou moci děti i dospělí vyplétat pásky z PET lahví. Plastové lahve jim připravíme, ale pásky si už musí na speciální řezačce vyrobit sami," dodala kurátorka výstavy. Expozice bude otevřená do poloviny února příštího roku.
0 komentářů
přidat komentář

Související články