Arcidiecézní muzeum Olomouc otevře výstavu mapující osud synagogy

Vložil
ČTK
18.10.2017 11:10
Olomouc



Olomouc - Muzeum umění v Olomouci otevře ve čtvrtek výstavu mapující krásu i tragický osud zdejší synagogy. Postavena byla v roce 1897 v maursko-byzantském stylu za Terezskou bránou na dnešním Palachově náměstí, nacisté ji vypálili hned v první den okupace. Expozice, která přibližuje také význam židovské komunity v historii města, bude k vidění v Arcidiecézním muzeu. Je součástí letošního ročníku Dnů židovské kultury, řekli dnes novinářům zástupci muzea.

"Výstava bude jedinečná z hlediska toho, jaké jsou zde vystaveny předměty. Jde o předměty, které v synagoze byly a které s židovskou komunitou souvisejí," řekl dnes novinářům předseda Židovské obce Olomouc Petr Papoušek.

Výstava je rozdělena na dva celky. První se zaměřuje na stavbu synagogy z architektonického a uměleckohistorického hlediska. Zasadí ji do širšího kontextu tvorby jejího autora, předního rakouského architekta Jakoba Gartnera, který byl autorem 16 synagog. Vedle plánů olomoucké synagogy jsou zde představeny také plány jeho dalších nedochovaných synagog v Kroměříži, Holešově, Prostějově, Opavě či ve Vídni.

Podle kurátorky výstavy Gabriely Elblové uvidí návštěvníci i část dochovaného originálního vybavení zaniklé stavby. "Liturgické předměty máme zapůjčeny z Židovského muzea v Praze, kam byly v letech 1942 až 1945 cenné synagogální předměty sváženy. Všechny svozy byly velmi dobře dokumentovány, lze tak dobře dohledat, z které synagogy byly dovezeny. Ve sbírkách se tak našlo 18 předmětů související s olomouckou synagogou," doplnila Elblová. Podotkla, že k vidění budou například také lavice a vitrážová okna, která přežila požár stavby.

Druhým hlavním celkem bude náboženský život olomoucké židovské obce do roku 1942. "Pozornost je zaměřena především na 19. století. Město se jejich příchodem zcela jinak nastartovalo a rozkvetlo. Židé se zapojili také do společenského a kulturního života. Bylo to nakopnutí města, které bylo dlouhá staletí uzavřeno," doplnila kurátorka. V této části mohou návštěvníci spatřit medailony významných představitelů obce, dobové fotografie či dochované modlitební knihy.

Expozice s názvem Olomoucká synagoga (1897-1939) bude v prostorách Arcidiecézního muzea k vidění do 7. ledna příštího roku. Muzeum v souvislosti s výstavou chystá také doprovodné programy.
0 komentářů
přidat komentář

Související články