Výstava "Happy Materials"

Národní technické muzeum Praha - 4. 10. 2005 - 13.11.2005

Vložil
Jan Kratochvíl
30.09.2005 10:20
Výstavy

V rámci Designbloku´05 probíhá v Národním technickém muzeu v Praze v termínu 4.10. - 13.11.2005 výstava Happy Materials.
Výstavu organizuje firma Happy Materials, jejíž hlavní náplní je  přivádět na český trh nové materiály, hledat pro ně uplatnění i distribuční síť a vybudovat databázi materiálů - to vše s důrazem na jejich použití v architektuře, designu a dalších výtvarných oborech. Mimo to firma HM informuje a seznamuje odbornou i laickou s materiály prostřednictvím výstav, seminářů, periodik, zajímavých projektů. 
Od počátku 20. století dochází k explozivnímu rozvoji polymerů. Dnes si běžný život bez polymerních materiálů již vůbec nedovedeme představit. S enormním nárůstem různých druhů a typů plastů vyvstává potřeba seznámit se s nimi, a pak je také správně používat.
Také proto je v současné době je připravována ve spolupráci s Národním technickým muzeem v Praze výstava Happy Materials. Je určena pro architekty, designéry, studenty uměleckých škol a zpracovatele, ale i laické zájemce o plasty. Výstava mapuje základní druhy plastů, které jsou  rozřazeny do skupin podle chemického složení, tj. podle názvu polymeru (polykarbonát, polyetylen, polyvinylchlorid, polyuretan, atd.).
Každou skupinu reprezentuje jeden výstavní panel o velikosti 3 x 2 m vyrobený z příslušného materiálu, na němž jsou  připevněny další vzorky v jeho různých barevných, tloušťkových, nebo povrchových modifikacích, tak jak to daný materiál dovoluje. Text na výstavním panelu informuje o historii každého polymeru, o jeho výhodách i slabinách. Lze zde najít kromě chemických názvů i obchodní značku, výrobce a dodavatele desky na českém trhu. Ke každému výstavnímu panelu je přiřazen jeden trojrozměrný objekt, který ilustruje, jak daný polymer vypadá po zpracování.
Výstava vznikla za podpory firem Axom Kladno, Eko-Kom, Ferona Thyssen Plastics, Gumotex, Le Bon, Lucite International, Polytrade CE, Reta, Quinn Plastics, Ravak, Senoplast, Spandex, Wecker Chemie, které jsou výrobci či distributory vystavených materiálů na českém trhu.
0 komentářů
přidat komentář