Tomáš Džadoň : Džadoňova vila - pozvánka na vernisáž

Zdroj
Michaela Paučo, Moravská galerie v Brně
Vložil
Tisková zpráva
24.04.2017 11:25
Ve čtvrtek 27. dubna 2017 v 16:00 hodin bude v Jurkovičově vile zahájena výstava Džadoňova vila. Co by se stalo, kdyby se do Jurkovičovy vily a přilehlé zahrady nastěhoval nový obyvatel a jaké předpoklady pro její zabydlení by měl mít? Tuto příležitost dostane umělec Tomáš Džadoň. Domnělou přítomnost nového obyvatele zprostředkují jeho malby, grafiky, sošky či objekty, ve kterých zaznamenává stesk po lidové tradici či paradoxnost života v technologicky vyspělé společnosti.
Jurkovičova vila prošla náročnou rekonstrukcí, která se snaží připomenout stav domu v době, kdy ji obýval její architekt a jeho rodina. Z objektu, jehož osmyslnění bylo dáno životem obyvatel, se stalo muzeum.
Přestal plnit svoji obytnou funkci a snaží se připomínat určité období své existence, zdůrazňuje architektonické řešení a návštěvník si může představovat, jaké by to bylo, v takovém domě bydlet. Co by se ale stalo, kdyby se do vily skutečně nastěhoval nový obyvatel? S ohledem na architektonickou, historickou a památkovou hodnotu vily by to měl být někdo, kdo k ní bude mít niterný vztah, kdo bude obdivovatelem díla Dušana Jurkoviče a kdo bude mít blízko k folklórní tradici.
Všechna tato kritéria bezezbytku naplňuje Tomáš Džadoň, který ve svých konceptuálně propracovaných dílech už nejednou polemizoval se sílou identity spojenou se slovenským lidovým stavitelstvím ve srovnání s panelovou skladbou jeho rodného domu. Do prostoru Jurkovičovy vily umístí Tomáš Džadoň svá dřívější, méně známá díla - malby, grafiky, sošky, objekty, videa, ve kterých zaznamenává stesk po formách a projevech lidové tradice či paradoxnost života v technologicky vyspělé společnosti, která se neobejde bez zakořenění v své minulosti a tradici. Některá díla budou intervenovat do stálé expozice či obytné haly, zbylá se objeví v prostorách určených k sezónním výstavám v kombinaci s nábytkem a zařízením od Dušana Jurkoviče ze sbírek Moravské galerie. Zabydlení vily a domnělá přítomnost nového obyvatele bude také patrná na zahradě, kde se objeví tři objekty.
Výstava byla realizována za finanční podpory Evropského fondu pro regionální rozvoj a ze státního rozpočtu České republiky.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář