Plzeň v září mimořádně otevře nepřístupný Loosův interiér

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
27.08.2015 20:30
Plzeň

Plzeň - Pro veřejnost se v Plzni 5. září výjimečně otevře cenný prvorepublikový interiér od architekta Adolfa Loose na Klatovské třídě 19. Město byt otevře při příležitosti Dnů evropského dědictví. Na prohlídky je třeba koupit si vstupenky za 30 korun, řekla dnes ČTK Helena Prokopová z městské organizace Plzeň-TURISMUS.

    Interiér navržený Loosem v 30. letech 20. století je unikátní nejen dochovanými místnostmi, odehrála se v něm i důležitá část plzeňské historie. Po nucené emigraci rodiny původního majitele využíval byt od roku 1941 jako pracovnu vojenský velitel Plzně Georg von Majewski. V bytě 6. května 1945 odevzdal do rukou americké armády kapitulaci posádky wehrmachtu a pak na místě spáchal sebevraždu. V bývalém bytě podnikatele Huga Semlera v prvním patře domu se zachovala jídelna, salon a hudební salonek. "Zvláštností interiéru na Klatovské 19 je užití mramorového obkladu fantastiko s výrazným černobílým žilkováním, připomínajícím fantastické bytosti," uvedla Prokopová. Stěžejní je hlavně hudební pokoj. Podle expertů je nejspíš poslední z Loosových prací v Plzni, patří však do nejvýznamnějšího souboru Loosových realizací v celé Evropě.
    Interiéry navržené Loosem jsou v Plzni jedním z nových turistických lákadel města. Na prohlídky se mohou lidé objednat do Loosových interiérů na Klatovské 12, v Bendově 10 a v Brummelově domě v Husově 58.
    Dům na Klatovské 19 využívala včetně Loosova interiéru od skončení války do roku 1993 armáda. Ministerstvo obrany převedlo celý dům na město bezúplatně v roce 2005 s podmínkou, že ho Plzeň opraví a bude využívat pro služby obyvatel. Město změnilo plány na využití, zatím ale s celkovou opravou odhadovanou na více než 90 milionů korun ani nezačalo. Nyní radnice vyjednání s ministerstvem o dalším postupu.
    Komentované prohlídky bytu na Klatovské 19 se konají 5. září od 10:00 do 12:00 a od 13:30 do 16:30, kdy odchází poslední skupina. Vstupenky lze koupit prostřednictvím portálu www.plzenskavstupenka.cz či v Turistickém informačním centru na náměstí Republiky.
0 komentářů
přidat komentář

Související články