Výstava v Luhačovicích představuje práci architekta Fuchse

Vložil
ČTK
02.07.2015 15:55
Bohuslav Fuchs

Bohuslav Fuchs, pension Radun, 1927
Luhačovice (Zlínsko) - Práci architekta Bohuslava Fuchse přibližuje nová výstava v Luhačovicích na Zlínsku. Lidé si ji mohou prohlédnout v hotelu Radun, který je také Fuchsovým dílem. Po Dušanu Jurkovičovi je Fuchs druhým architektem, který ovlivnil vzhled lázeňského města, řekla dnes ČTK Laďka Horňáková ze zlínské krajské galerie výtvarného umění.

    "Jurkovič dal Luhačovicím secesního ducha, Fuchs o 20 let později ducha funkcionalismu," uvedla Horňáková, která je v krajské galerii kurátorkou sbírky architektury. Fuchs v Luhačovicích postavil několik moderních penzionů, zejména v Bílé čtvrti. "Začal také s regulačními plány pro lázeňskou akciovou společnost už v počátcích 20. let, poté pro ni pracoval jako už jako zkušený architekt v předválečných a válečných letech, ty plány se už ale nerealizovaly," řekla Horňáková.
    Luhačovický penzion Sáva byl podle ní prototypem ideálního bydlení v lázeňském městě. Fuchs ovlivnil podle Horňákové taky vzhled lázní v Trenčianských Teplicích, působil zejména v Brně.
    Výstava nazvaná Slavné stavby, vily a rodinné domy Bohuslava Fuchse byla připravena u příležitosti 120. výročí narození architekta, potrvá do 2. srpna.
0 komentářů
přidat komentář

Související články