Architektura nedostatku - pozvánka na vernisáž

30. června 2015 v 18:00 hodin v Galerii Architektury na Starobrněnské ulici 18

Zdroj
FA VUT
Vložil
Tisková zpráva
30.06.2015 08:00
Galerie Architektury Brno uvádí multimediální architektonickou prezentaci ateliéru studentů Fakulty architektury VUT v Brně pod názvem Architektura nedostatku, který byl oceněn Zvláštní cenou poroty III. Ceny Bohuslava Fuchse za nejlepší ateliérový projekt na Fakultě architektury VUT v roce 2015.


Jsme architekty nadbytku. Nikdy jsme nepoznali nedostatek. Jsme společností nadbytku a naše architektura je produktem nadbytku. Křehká a křehčí iluze potomků prvná z generací bez války, hladu, globální živelné katastrofy, nedostatku vody či stěhování a rozpadu národů. Technologie ještě neselhala, zdroje nehrozí vyčerpáním. Nadbytek pomine, nadbytečné zmizí. Snadné je být architektem v nadbytku, nezbytné jím zůstat v nedostatku…



ARCHITEKTURA NEDOSTATKU

Architektura globální změny aneb Jak společně přežít nejen atomový výbuch




Výstava Architektura nedostatku zkoumá roli architekta a jeho činnosti v období krize. Ta může být způsobena válečným konfliktem, přírodní katastrofou nebo technologickým úpadkem. Současné město je natolik komplikovaným systémem, že v případě kolize se hroutí jako první. Nezbývá tak nic jiného než se znova uchýlit do přírody a k jejím zákonům. Výsledkem je decentralizovaná celorepubliková síť sídel, která jsou schopna zabezpečit sebe sama i skupiny postižených, s následným předpokladem flexibility a vývoje.

Autorský tým: Jan Adamus, Ondřej Bělica, Martin Blažek, Matúš Bocán, Jáchym Daniel, Tereza Dvořáková, Jakub Frolík, Michael Gabriel, Matěj Jindrák, Ján Juráš, Barbora Juríčková, Oliver Kažimír, Filip Kinnert, Jan Mléčka, Matúš Peklanský, Lenka Půžová, Petr Preininger, Rostislav Stoklásek, Veronika Ševčíková, Tereza Teplá.


Finanční prostředky pro realizaci výstavy laskavě poskytla Fakulta architektury VUT v Brně.



Výstava bude zahájena v úterý 30. června 2015 v 18.00 hodin v prostorách Galerie Architektury Brno a bude otevřena denně od 10:00 do 18:00 hodin do 17. července 2015. 


Dobrovolné vstupné.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články