Baugruppe ist super! – pozvánka na výstavu

Jak se dnes bydlí – Inspirace z Berlína

Vložil
Helena Doudová
04.02.2015 18:25
Jak bydlet? Jak stavět? Co a jak sdílet?

7. února – 20. března 2015
Vernisáž 6. 2. 2015, 19.30 h
Galerie Kvalitář, Senovážné náměstí 17, 110 00 Praha 1
Otevírací doba, po – ne, 10 – 20 h, sobota zavřeno


BAUGRUPPE (z něm. „bauen“ – stavět, „Gruppe“ – skupina) označuje způsob stavění a bydlení vycházející z individuální iniciativy mini-stavitelů a architektů. V procesu přímé dohody architekta a skupiny vznikne obvykle městský bytový dům přizpůsobený individuálním nárokům uživatelů i jejich společným představám o sdíleném prostoru a funkcích domu.

Výstava „Baugruppe ist super !“ přináší nejzajímavější příklady projektů baugruppe od renomovaných berlínských architektů BARarchitekten, fatkoehl Architekten, HEIDE & VON BECKERATH, ifau a Jesko Fezer, Kaden + Partner a zanderrotharchitekten. Berlín je v současnosti evropskou jedničkou v počtu projektů baugruppe, s více než 3000 byty a více než 200 domy realizovanými v posledních deseti letech. Výstava se zaměřuje na experimentální projekty, které vyvinuly nová řešení a strategie v podmínkách zvyšujících se nákladů na bydlení v prolukách a na parcelách pro developery nesnadných a zdánlivě nezajímavých. Podobně rozšířený je tento model ve Freiburgu (1900 bytů) nebo v Hamburku (přes 1600 bytů). Projekt „R 50 – cohousing“ byl nominovaný na prestižní cenu Mies van der Rohe Award 2015.

Projekty baugruppe se odlišují od běžných domů – především v dialogu architekta a klienta (skupiny mini-stavitelů) při procesu navrhování. Každý projekt je jedinečný a odráží dynamiku a nároky skupiny. Iniciátory jsou architekt nebo skupina stavitelů – budoucích uživatelů domu, kteří získají stavební pozemek. Následuje otevřená diskuse architekta a baugruppe nad návrhem domu na společných schůzkách. Po dosažení konsenzu je postaven bytový dům. Členové baugruppe jsou vlastníky individuálně navržených bytů. Projekty se vyznačují novou formou sousedství, sdílenými prostory, jako jsou klubovny nebo společné terasy, a řadou udržitelných řešení. U projektů baugruppe nemusí jít vždy o novostavbu, běžné jsou i přestavby a konverze již existujících budov.

„Využití stavebních pozemků, které leží ladem, podpoří tvorbu kompaktního a efektivního města, což odpovídá současným cílům územního plánování“ uvádí architekt Vladimír Fialka z Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Členové baugruppe jsou, podle něj, často angažovaní lidé se zájmem o své okolí, což pak zpětně vytváří vysokou kvalitu sousedství a stabilní sociální prostředí.

Výstava „Baugruppe ist super !“ uvede přednášky berlínských architektů a tzv. „Baugruppen-Casting“, workshop pod vedením německých lektorů. Ve vybraných dnech v týdnu budou kurátoři a architekti výstavy k dispozici návštěvníkům pro jejich dotazy a návrhy a budou také na místě provádět výzkum potenciálu baugruppe v Čechách. Spolupořadatelem výstavy je Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy. Projekt podpořily Česko-německý fond budoucnosti, Nadace české architektury, Hlavní město Praha a Goethe-Institut v Praze a Ministerstvo kultury ČR a je součástí dvacetiletého jubilea Partnerství měst Praha – Berlín v roce 2015.


Doprovodný program

Diskusní panel
6. 2. 2015, 18 h, Galerie Kvalitář

Hosté – Verena von Beckerath (architektka, Berlín), Vladimír Fialka (architekt, IPR Praha), zástupci Senátu města Berlín, zástupci Magistrátu hlavního města Prahy
Němečtí architekti a zástupci městské správy z Berlína a Prahy se setkají u kulatého stolu nad tématem bytové výstavby. Architektka Verena von Beckerath bude hovořit nejen o osobních zkušenostech s domy baugruppe, ale i o obecnějších otázkách souvisejících s aktuálními trendy v bydlení – například o nových formách sousedství, o proměnách individuálních prostorových potřeb, o aktivizujícím vlivu projektů baugruppe na prostředí města. Tématem diskuse bude podpora berlínského Senátu pro vznik inovativních obytných projektů. Cílem diskuse, stejně jako výstavy „Baugruppe ist super!“, bude zamyslet se nad možnostmi realizace baugruppe staveb v Čechách. Panel je součástí dvacátého jubilea Partnerství měst Praha – Berlín.
Místa na diskusi jsou již obsazená. Pro zájemce bude videozáznam diskuse k dispozici na www.baugruppe.cz.

Baugruppe-Casting
Galerie Kvalitář, 20 – 25 účastníků

Lektoři – ifau (Institut für Angewandte Urbanistik, Berlín)
Jedinečná příležitost realizovat svoji baugruppe! Odpolední workshop zájemců s architekty, jehož cílem bude vysvětlit princip baugruppe a získat nové impulsy pro navrhování domů podle vašich představ, uzpůsobených podmínkám v Praze. Lektoři jsou ifau – Institut für Angewandte Urbanistik, spoluautoři oceňovaného domu „R 50 – cohousing“, který je prezentován na výstavě.
Datum a čas budou upřesněny.

Setkání s kurátory a architekty

Ve vybraných dnech v týdnu budou v galerii přítomni její autoři – kurátoři a architekti, aby odpovídali na otázky návštěvníků. K diskusi se nabízejí témata jako bydlení dnes, individualita a komunita, vystavování architektury a další.

Kurátoři výstavy

Helena Doudová, Marek Kopeć

Spoluorganizátor projektu
Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy
Vladimír Fialka, Žofie Raimanová

Partneři projektu
Česko-německý fond budoucnosti, Hlavní město Praha, Goethe-Institut v Praze, Nadace české architektury, Ministerstvo kultury České Republiky

Architekti výstavy
Kopeć Dušek Architekti – Marek Kopeć, Ondřej Dušek

PR a fundraising

Jana Doudová

Grafické řešení
Laboratoř – Petr Babák, Richard Rozhoň

Ilustrace
Nikola Giancintová

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články