Zlínská galerie chystá cyklus o místních poválečných architektech

Vložil
ČTK
29.09.2014 21:35
Zlín

Zlín - Krajská galerie výtvarných umění ve Zlíně připravuje cyklus, který představí osobnosti zlínské poválečné architektury. Významně se do tváře města zapsala generační skupina architektů, kteří absolvovali uměleckoprůmyslovou školu v Praze, v roce 1948 vznikl v Luhačovicích detašovaný ateliér Krajského architektonického ateliéru, sdělila dnes ČTK Michaela Mitáčková, mluvčí Baťova institutu, ve kterém galerie sídlí. Lidé se nejdříve seznámí s tvorbou architekta Jiřího Čančíka.
    Podle Čančíkova návrhu bylo ve Zlíně postaveno krematorium, budova Čedoku a centra služeb, navrhl také například sídliště Mojmír v Uherském Hradišti. "Pro jeho pojetí je příznačné sepětí architektury s výtvarným uměním. Vzájemné souznění architektury a umění je dnes často opomíjeno," uvedla kurátorka výstavy Ladislava Horňáková.
    Lidé se na výstavě seznámí s plány jeho staveb, kresbami, fotografiemi i osobní korespondencí. Výstava nazvaná "Nakonec je to obraz práce s lidmi - architekt Jiří Čančík 1922-2001" vznikla zejména z pozůstalosti architekta uložené ve zlínské galerii. Ve Zlíně potrvá do 9. listopadu, poté bude instalována v galerii Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze.
    "Bude doplněna o publikaci, která představí sondu do dosud jen málo zpracovaného období dějin české architektury a designu. Vedle vzpomínek pamětníků a odborného textu bude také obsahovat například medailony spolužáků z umělecké školy," podotkla Horňáková.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
ad zpráva ČTK
Josef Čančík
08.10.14 01:25
zobrazit všechny komentáře

Související články