Pozvánka na výstavu Současná slovenská architektura 1989–2011

Zdroj
Galerie výtvarného umění v Ostravě
Vložil
Tisková zpráva
08.06.2011 14:45
Výstavy

Monika a Ľubo Stacho představují slovenskou architekturu z let 1989 až 2011.

V úterý 14. června 2011 v 17 hodin se v Kabinetu architektury ostravského Domě umění uskuteční vernisáž výstavy Moniky a Ľuba Stacho nazvaná Současná slovenská architektura 1989-2011. Výstavu zahájí Ľubo Stacho, fotograf, a Jiří Jůza, ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO). Expozice v Domě umění potrvá do 14. srpna 2011.

Výstavu Současná slovenská architektura 1989-2011 připravil fotograf Ľubo Stacho spolu se svou manželkou Monikou. Expozice představuje jeden z největších stavebních rozmachů architektury Slovenska v celé historii a soustředí se hlavně na poslední dekádu jejího vývoje. Expozice je putovní, prezentována již byla na Slovensku a v Londýne ve Velké Británii.

Architektura na výstavě je rozdělená do tří skupin: vily a rodinné domy, obytné domy a veřejné stavby a skládá se z 58 velkoformátových barevných fotografií zobrazujících 43 staveb,“ vysvětluje autor výstavy Ľubo Stacho.

Součástí výstavy bude i digitální prezentace, která představí díla 100 slovenských architektů. Mezi jinými budou představeni ze starší generace Štefan Svetko či Ivan Matušík, z nejmladší generace pak např. Benjamin Bradňanský, Vít Halada anebo Martina Renelt.

Česká premiéra výstavy v Ostravě je doplněna o poslední reprezentativní práce, jakými jsou zimní stadion Ondreja Nepela v Bratislavě od architekta Dušana Fischera alebo vila v Košicích od Davida Kopeckého a Jána Studeného,“ doplňuje Rasťo Udžan, kurátor výstavy v Ostravě. 

Výstava má za cíl představit v autorském výběru Ľuba Stacha současnou slovenskou architekturu, její úroveň a výsledky za poslední dobu. Zároveň nabízí prostor pro veřejnou diskuzi.

Iniciátoři a kurátoři výstavy ve Velké Británii a na Slovensku: Ján Bahna, Marián Zervan, Peter Murko a Rasťo Udžan.
Kurátory výstavy v Ostravě jsou Tadeáš Goryczka, Jaroslav Němec a Rasťo Udžan.
Výstava se uskutečňuje za finanční podpory statutárního města Ostrava.
Výstavní sály otevřeny úterý až neděle 10.00 – 18.00 hodin.
Vstupné: 20,- Kč (plné), 10,- Kč (zlevněné)
0 komentářů
přidat komentář