UNStudio zvítězilo v soutěži na fotbalový stadion do Dalianu v Číně

Zdroj
bustler.net
Vložil
Jan Kratochvíl
07.10.2009 10:50
UNStudio

V Amsterdamu sídlící UNStudio zvítězilo ve vyzvané soutěži na návrh fotbalového stadionu s kapacitou čtyřicet tisíc diváků. Stadion bude postaven v jižním cípu poloostrova Liaodong v severovýchodní Číně ve městě Dalian. V první řadě bude sloužit potřebám místního prvoligového klubu Dalian Shide FC. Návrh stadionu byl inspirován barevným vrstvením a překrýváním starodávného čínského míče cuju.
      Stavební program nového stadionu je rozsáhlý - kromě samotného sportoviště musí pojmout televizní a komentátorská studia, administrativu, prostory pro VIP a hráče, dvě tréninková hřiště, komerční a veřejné prostory, parkoviště a další. Celková plocha pozemku určeného pro realizaci stadionu je 144 000 m².
      Architektonický koncept stadionu vysvětlil sám Ben van Berkel. Návrh je inspirován formou tradičního čínského fotbalového míče, který se vyráběl vrstvením barevných listů bambusu. Tento motiv uplatnili architekti v návrhu střešní konstrukce chránící tribuny diváků před povětrností a zároveň umožňující výhled do exteriéru. Návrh byl významně ovlivněn snahou o co nejsnadnější přístup diváků ke stadionu, jejich bezpečí při případné evakuaci a provázání se systémem městské hromadné dopravy. Tribuny diváků byly navrhovány tak, aby co nejvíce umožnili kontakt fotbalistů s fanoušky.
      S počtem obyvatel 5,7 milionu je Dalian největším přístavem v severovýchodní Číně a tvoří významné centrum obchodu, průmyslu a cestovního ruchu. V polovině 90. let strana a vláda rozhodly, že se z Dalianu stane přístavní město světové úrovně. Radikální urbanistické a architektonické projekty proměňují toto město do podoby evropských přístavů. Nový fotbalový stadion je součástí této strategie.


Fotbalový stadion, Dalian, Čína, 2009
Klient: Město Dalian, Úřad pro územní plánování
Užitná plocha: 38 500 m²
Plocha pozemku: 144 000 m²
Kapacita: 40.000 diváků
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
pJJekný
čmelda
07.10.09 11:33
zobrazit všechny komentáře

Související články