Podzimní soutěž archiwebu : Architektura vinařství

Vložil
Petr Šmídek
03.11.2008 09:00
Každý podzim sklízí vinaři plody svého celoročního úsilí. Už 11. listopadu na svatého Martina nebo 20. listopadu, kdy je den Beaujolais Nouveau, budeme mít možnost poprvé ochutnat kvalitu letošní úrody. Stále častěji můžeme tyto chvíle prožívat na architektonicky zajímavých místech. Vinařství je vědou a kvalitní víno dokáže přichystat gejzír chuťových zážitků. Pití vína je společenskou událostí, ale klidně se může stát předmětem erudované přednášky. Bohatou historii a nepřeberné množství podob mohou vínu ostatní nápoje jen tiše závidět. Proto se k němu obrací stále více lidí a je také na architektech, aby se tyto chvíle staly nezapomenutelnými. S rostoucím zájmem se pití vína pomalu přesouvá z malebných vesnických sklípků do nových staveb a přizpůsobuje se novodobým požadavkům. Není totiž dostatek historických sklepů i osob ochotných sedět po večerech ve vlhkých a tmavých místnostech.
Je jasné, že vinařství je více než jenom zemědělským oborem, který si nezaslouží, aby se tísnil v prefabrikovaných výrobních halách. Architekt dokáže vinařovi splnit veškerá přání a navíc otisknout do jeho vinice nezaměnitelnou realizaci, která v některých případech může vést i k tomu, že se stane symbolem vinařství a objeví se i na etiketách lahví. Někteří s tímto marketingovým tahem počítají od prvopočátku, ale mnoha dalším vinařům jde hlavně o to, aby architekt pro jejich víno navrhl co nejvhodnější “domov“.
Během třídění fotek z letošních prázdninových cest po architektuře nás v redakci překvapilo, kolik jsme navštívili staveb spojených jakýmkoliv způsobem s vínem. Rozhodli jsme se proto pro všechny čtenáře uspořádat fotografickou soutěž zaměřenou na úlohu architektury v současném vinařství. Během listopadu nám můžete na redakční adresu zasílat svoje snímky, které jste pořídili během svých poutí po vinné architektuře. Tři autoři nejlepších sérií od nás osobně obdrží lahve z vinařských oblastí, které jsme během letoších redakčních cest navštívili.

Téma soutěže: Architektura vinařství

Doba konání: 1. listopadu 2008 - 30. listopadu 2008

Vyhlášení výsledků: 8. prosince 2008

Formální požadavky: jedna sada fotografií (3-10 snímků) ve formátu .JPG o celkové velikosti max. 10MB s přiloženým textovým dokumentem ve formátu .DOC s údaji o soutěžícím a zdokumentovaném objektu. Soutěže se mohou zúčastnit pouze osoby starší osmnácti let.

Výhry:
1. cena – lahev z rakouského vinařství Loisium
2. cena – lahev z italského vinařství Kaltern
3. cena – lahev vína z francouzského kláštera La Tourette
odměny – třička archiwebu

Složení poroty:
Ester Havlová – www.esterhavlova.cz
Barbora Krejčová-Ponešová – www.fa.vutbr.cz
Petr Šmídek – www.archiweb.cz
David Židlický – www.atelierzidlicky.eu

Své fotografie můžete až do konce listopadu zasílat na emailovou adresu redakce@archiweb.cz
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Výsledky soutěže
Petr Šmídek
08.12.08 11:18
zobrazit všechny komentáře