Pardubický kraj zveřejnil výsledky soutěže Stavba roku

Vložil
ČTK
04.09.2008 14:20
Pardubice

Rodinný dům v Heřmanově Městci od architektů z Atelieru ai5
Pardubice - Pardubický kraj dnes potřetí vyhlašoval výsledky krajské soutěže Stavba roku. Letos ocenil moderní rodinný dům v Heřmanově Městci či rozhlednu v Červené Vodě na Orlickoústecku. Ocenění má zviditelnit stavby samotné i motivovat architekty a stavitele ke kvalitní práci. ČTK to dnes řekl hejtman Ivo Toman, který byl zároveň předsedou komise.
    "Vyhlášením zviditelníme například rozhlednu v Červené Vodě, aby si tam lidé zajeli, podívali se, vylezli nahoru a potěšili se nejen z výhledu, ale i z pěkné stavby," řekl Toman.
    Stavebnictví by se mělo víc prezentovat odborné i  laické veřejnosti. Podobná soutěž lépe upozorní na problém nedostatku pracovníků v oboru a malý zájem mládeže o technické obory obecně, řekl člen komise a přednosta České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě Pardubického kraje Vlastimil Moucha.
    Kraj vybíral ze 13 přihlášených staveb a udělil ceny ve čtyřech kategoriích, konkrétně titul Stavba roku získaly dva projekty, čestná uznání čtyři stavby.
    Rozhledna na Křížové hoře zvítězila v kategorii Stavby občanské vybavenosti. Dřevěná stavba se stala dominantou širokého okolí už loni a obec za ni vydala s přispěním EU a kraje přes sedm milionů korun. Rozhlednu tvoří přízemní otevřený ochoz zakončený oblou střechou, kde se konají kulturní akce a bohoslužby. Vyhlídka je ve výšce 25 metrů.
    V kategorii Domy pro bydlení a rodinné domy se nejvíc líbil rodinný dům v Heřmanově Městci a čestné uznání získala novostavba rodinného domu v obci Miřetice na Chrudimsku. Dům v Heřmanově Městci byl podle poroty výborně zakomponován do okolí a postaven je zejména z přírodních materiálu, kamene i  dřeva.
    "Inspiraci jsem čerpal v přírodě a na svých cestách. Cestuju dost po jihovýchodní Asii, po Asii. Mám i dlouholeté zkušenosti s přírodními materiály, moje firma pracuje s kamenem už 18 let," řekl majitel domu Vlastimil Nešetřil.
    Čestné uznání získala také závěrečná etapa rekonstrukce bývalého cukrovaru v Chrudimi, a to v kategorii Stavby pro průmysl a zemědělství a vodní hospodářství. V dopravních a inženýrských stavbách, veřejná prostranství dostaly čestná uznání projekty - křižovatka Staré Čívice a most na místní komunikaci v Líšnici přes řeku Divoká Orlice.
    Kraj uděluje ocenění jednou za dva roky. Z předchozích ročníků se pyšní oceněním bytové domy Sokolovská v Lanškrouně na Orlickoústecku, pavilon akutní medicíny ve svitavské nemocnici nebo dostavba a rekonstrukce Krajské knihovny v Pardubicích.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
ach ti zbyteční autoři ...
raval
05.09.08 10:51
zobrazit všechny komentáře

Související články