Diplomky 2019 - Zvláštní cena společnosti Heluz

Andrea Pernicová - Karlínské nároží - městský nájemní dům

Zdroj
Tereza Zemanová, ČKA
Vložil
Tisková zpráva
12.10.2019 17:40
Škola: Fakulta architektury ČVUT v Praze
Vedoucí práce: Michal Kuzemenský

Obsahem práce je projekt bytového domu na nároží ulic Křižíkova a Šaldova v pražské čtvrti Karlín. Dům je koncipován tak, aby kromě své hlavní funkce – městského nájemního bydlení - nabídl také univerzální komerční parter a luxusnější byty určené k prodeji, které pomohou s financováním stavby a provozu budovy.
Cílem projektu je z urbanistického hlediska především uzavření proluky v městském bloku a citlivé dotvoření a oživení chybějícího nároží. Hlavní část navrhované budovy ve tvaru L tak logicky kopíruje pravoúhlé trasování obou ulic a hmotově je dimenzována tak, aby nenásilně překlenula výrazný rozdíl ve výškách sousedních budov, a zároveň aby svým nárožím nenarušila homogenní charakter křižovatky. Dvorní křídlo budovy napojené na sousední objekt Cornlofts a navržený průchozí dvůr naopak pomáhají finalizovat prostředí celého vnitrobloku, upravují systém jeho fungování a dodávají mu karlínský charakter.
Tvar budovy i její fasáda jsou obecně navrženy tak, aby byl městský nájemní dům vnímán v kontextu okolní zástavby jako dílo soudobé architektury, ale zároveň aby nepůsobil cizorodě a vstřebával do sebe něco z karlínského genia loci. Poznávacím znamením budovy jsou okna na výšku téměř celého patra opatřená z venku jednotnou textilní roletou a vystupující římsové bločky. Dalším výrazným prvkem jsou zvlněné obvodové zdi ve vrchním, odstoupeném podlaží inspirované tvarem secesních arkýřů z okolí. Větší plasticitu fasádě dodává rovněž střídání balkónů a lodžií. Roh domu je diagonálně seříznutý a vytváří tak typické karlínské nároží.
Dům nabízí širokou škálu bytových dispozic od garsonek 1+KK až po komunitní byty 6+KK a je tak připraven pokrýt potřeby a nároky rozmanitého socio-demografického spektra potenciálních městských nájemníků.
Průvodní zpráva
0 komentářů
přidat komentář

Související články