Děčín vypíše architektonickou soutěž na lávku pro cyklisty

Vložil
ČTK
19.10.2017 15:30
Děčín

Děčín - Děčín vypíše architektonickou soutěž na lávku pro cyklisty u železničního mostu, která propojí stezky na levém a pravém břehu Labe. Požadavkem radnice je vytvořit bezpečný přejezd, na jehož podobu budou obyvatelé pyšní. ČTK to dnes řekla primátorka Marie Blažková (ANO).


Lávka povede podél železničního mostu, který je jednou z dominant města. "Není jednoduché vymyslet ji tak, aby most nezakrývala a byla zároveň krásná i funkční, proto jsem se rozhodli pro soutěž," uvedla Blažková. Při rekonstrukci mostu se s lávkou počítalo, a stavbaři na konstrukci umístili patky, město ale nenašlo na investici potřebné peníze.

Soutěž potrvá zhruba tři čtvrtě roku, pak podle vítězného návrhu vznikne projekt. "Kvůli financování jsme oslovili Ústecký kraj a budeme hledat nějaké vhodné dotační tituly," řekla ČTK mluvčí radnice Markéta Lakomá.

V současnosti je průjezd Děčínem pro cyklisty velmi obtížný. "Musí jet po velmi frekventované ulici, navíc se staví Vilsnická spojka, takže cesta na kole je nebezpečná a řada lidí si ji rozmyslí," uvedla Lakomá.

Počet cyklistů, kteří projedou Děčínem, každý rok roste. V místním informačním centru se už zastavili cyklisté z Austrálie, Koreje, Nového Zélandu a dalších zemí. Jet lze po cyklostezce podél Labe, zamířit do Krušných hor nebo podél Ploučnice.
0 komentářů
přidat komentář

Související články