Národní galerie vybere autora na 16. bienále architektury v Benátkách

Zdroj
Národní galerie v Praze
Vložil
Tisková zpráva
02.10.2017 18:45
Národní galerie v Praze vypsala otevřenou soutěž na návrh projektu pro Česko-Slovenský výstavní pavilon na 16. mezinárodním bienále architektury v Benátkách 2018. Tématem bienále bude Freespace, vyjadřující velkorysost ducha a smysl lidskosti jakožto centrální funkce architektury.


Expozice by měla atraktivním a inovativním způsobem představit vize a dění na poli současné architektury ve vazbě na všestranné lidské potřeby. Architektura nejen zásadním způsobem spoluurčuje charakter veřejného prostoru, ale formuje život obyvatel v lidských sídlištích, propojuje je s krajinou, podporuje, anebo naopak omezuje místní tradice a hodnoty.

"Kvalita sdíleného prostranství i intimního prostoru musí být založena na porozumění funkcím architektury na straně jedné a potřebám a očekáváním obyvatel na straně druhé. Z tohoto hlediska je téma Freespace velkou výzvou pro architekty, urbanisty, ale též pro politickou reprezentaci a občanskou společnost. Vybraný návrh by měl zpřítomnit specifickou tradici a východiska českého myšlení a tvorby reflektující proměňující se potřeby naší společnosti, jakož i zahraniční ohlasy a vlivy," uvádí generální ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt.

Bývalý národní pavilon v areálu Giardini di Castello v Benátkách je dílem architekta Otakara Novotného z roku 1925. "Jeho výstavní sál patří i při své komornosti k nejčistším a nejcennějším v rámci celého areálu," doplňuje Jiří Fajt. Návrhy mohou zájemci podávat do 31. října 2017.

První ročník benátského bienále se konal v roce 1895 a Československo se ho účastní již od roku 1920. Bienále architektury, které v sudých letech střídá původní výtvarné, se konalo poprvé v roce 1980. V příštím roce se bienále uskuteční od 26. května do 25. listopadu 2018.

Podrobné informace o veřejné zakázce na návrh projektu jsou k dispozici na profilu Národní galerie v Praze v rámci Národního elektronického nástroje.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Dvě fronty
Tomáš Vích
02.10.17 07:28
zobrazit všechny komentáře

Související články