Brno vyhlásí dvoukolovou soutěž na podobu areálu výstaviště

Vložil
ČTK
24.05.2017 12:45
Brno


Brno - Brno v pátek vyhlásí mezinárodní dvoukolovou urbanistickou soutěž na podobu areálu brněnského výstaviště. Schválili to radní. Zájemci budou moct podávat návrhy do 21. srpna, řekl novinářům náměstek primátora Martin Ander (SZ). Komise pak vybere postupující do druhého kola. Cílem soutěže není najít nové využití areálu, ale sjednotit ho a zapojit do struktury města. Veletrhy Brno vlastní ze 100 procent město, které odkoupilo většinový podíl od německé společnosti Messe Düsseldorf a potom získalo zbytek od minoritních vlastníků.


Zájemci budou mít tři měsíce na podání prvního návrhu. "Začátkem září se sejde mezinárodní porota, návrhy se vyhodnotí a vybere se zhruba osm z nich, které postoupí do druhého kola. To uzavřeme 13. prosince, do kdy budou moct postupující návrhy ještě upravovat a dopracovat. V polovině ledna porota znovu zasedne a v únoru bychom chtěli rozhodnout o vítězi soutěže," uvedl Ander.

Podle něj si vítěz odnese výhru dva miliony korun, druhý dostane 1,5 milionu korun a třetí v pořadí získá milion korun. Brno už před několika týdny vybralo devítičlennou porotu včetně odborníků. Je v ní pět architektů a urbanistů, tři zástupci města a ředitel veletrhů Jiří Kuliš.

Město chce podle Andera najít areálu jednotící koncepci, oživit ho a zapojit do života města, protože je nyní od města odtržený a uzavřený. "Výsledkem soutěže nebude projekt na přestavbu výstaviště, ale ideový návrh, jakým způsobem se bude celé to území dále rozvíjet. Rozhodně se nebude věnovat jen areálu samotnému, ale i okolí a atrakcím které jsou v blízkosti. Je to například areál Riviéra, dětské dopravní hřiště nebo cyklostezky," dodal Ander.

Město ještě v loňském roce vlastnilo jenom 34 procent veletrhů, ale odkoupilo většinový podíl 61 procent od německého vlastníka Messe Düsseldorf zhruba za 225 milionů korun. Potom odkoupilo zbylých pět procent od minoritních vlastníků.
0 komentářů
přidat komentář

Související články