O soutěž na proměnu Umělecké ulice v Ostravě je zájem

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
23.02.2017 15:05
Ostrava

Ostrava - O architektonickou soutěž na proměnu Umělecké ulice u Domu umění v Ostravě je zájem. Své práce přihlásilo 23 zájemců, město očekávalo, že jich bude zhruba pět až deset, řekl dnes novinářům primátor Tomáš Macura (ANO). Architektonicko-urbanistická soutěž na úpravy prostoru v blízkosti tramvajové zastávky Elektra má podobu otevřené anonymní soutěže. Primátor připomněl, že šlo o první ze série architektonických soutěží, které město v minulých měsících vyhlásilo.


"V nejbližších dnech zasedne porota a bude se jednotlivými návrhy zaobírat a věříme, že z nich vybereme skutečně velmi zajímavé řešení," podotkl Macura. Vedení města počítá s tím, že návrh vybraného vítěze na proměnu Umělecké ulice zastupitelstvu předloží v dubnu. "Na základě vítězného návrhu by se potom vyhlásila veřejná zakázka. Musíme ještě svoje kroky zkoordinovat s novým vedením kraje a jejich záměrem na dostavbu galerie," uvedl Macura. Domnívá se, že v příštím roce by se prostor mohl přebudovat.

"Když jsme vyhlašovali soutěž, tak jsme uvažovali o určitém finančním limitu. Ten jsme nakonec zrušili, takže zatím finanční limit pro soutěžící není a uvidíme, co z návrhů vyjde," podotkl Macura.

Porota, složená z odborníků a zástupců města a centrálního městského obvodu, bude hodnotit například vhodnost konceptu, prostorové a funkční uspořádání, ekonomickou přiměřenost návrhu nebo propojení navrženého upraveného území s městem.

"Po delší době se současné vedení města vrátilo k širšímu využití architektonických soutěží, které umožňují hledání nejlepšího řešení staveb a veřejného prostoru, realizovaných městem. V běhu jsou již soutěže na proměnu jatek a náměstí Msgre. Šrámka a připravuje se stavba koncertní haly a bytového domu v ulici Kostelní,"
uvedl Macura.

O vítězi soutěže na rekonstrukci historických jatek, které město před časem získalo zpět do svého vlastnictví, se rozhodne v červnu. Soutěž na proměnu náměstí Msgre. Šrámka bude vyhlášena po potvrzení její regulérnosti Českou komorou architektů v březnu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články