Cena za nejlepší diplomovou práci letos putuje do Brna na FA VUT

Zdroj
Česká komora architektů
Vložil
Tisková zpráva
19.10.2016 21:50
Společenské či sportovní centrum, revitalizace okolí řeky, klášter, ale třeba i pěstírna konopí.  To je jen malý výčet témat, s jakými se absolventi architektury potýkali při obhajobě diplomních projektů. Již 17. rokem Česká komora architektů (ČKA) tyto práce hodnotí a na jejich základě porovnává úroveň kvality studia na vysokých školách architektury a příbuzných oborů. Do letošního klání se zapojilo 74 mladých architektů a architektek. Vítězem přehlídky je Martin Křivánek z Fakulty architektury VUT v Brně. Porotu zaujal jeho projekt Kulturně-společenského centra s radnicí v Kohoutovicích.

Práce čerstvých absolventů v letošním roce hodnotila odborná porota zastoupená teoretiky architektury Hynkem Látalem (předseda) a Petrem Klímou, architektkou Lucií Vogelovou, designérem Janem Pavézkou a krajinářským architektem Petrem Veličkou

Porota ocenila projekty ve službách veřejnosti

Diplomové práce, jež se dostaly do užšího výběru poroty, dále charakterizuje také společenská či kulturní angažovanost. Jak porota ve svém závěrečném slovu dále uvádí, mladí architekti by měli být především motivováni k tomu, aby navrhovali prostředí, které je pro uživatele přívětivé a vychází ze skutečných potřeb veřejnosti: "A nakonec, možná nastal čas pokusit se rozvolnit již poněkud stereotypní představu o nutnosti udržovat v české architektuře charakter tzv. české přísnosti a naopak začít hledat i jiná, koncepčně a materiálově odlišná řešení, která se v něčem snad mohou přiblížit představám tzv. obyčejných lidí o jejich životním prostředí v nejširším slova smyslu."

První cenu získal absolvent FA VUT v Brně Martin Křivánek za Kulturně-společenské centrum s radnicí v Kohoutovicích. Projekt studenta Davida Mikuláška porotu na první pohled zaujal svým jasným plánem rozvoje vybraného území. Kladně hodnocena byla také grafická prezentace projektu, jíž porota shledala jako originální, svěží a vtipnou.
Vítězný projekt získává finanční odměnu ve výši 25 000 Kč a profesní zájezd se společností Schindler do švýcarského Luzernu.

Druhá cena putuje do rukou studentky ateliéru Borise Redčenkova na FA ČVUT v Praze Pavly Enochové. Oceněn byl její projekt Kolín - řeka městu, město řece. Jedná se o důkladnou urbanistickou analýzu propojení obou břehů řeky s městem. Porotu potěšila výtvarná citlivost navržených řešení a jejich vysoká výtvarná a architektonická kvalita.
Oceněný projekt získává finanční odměnu ve výši 15 000 Kč.

Třetí pozici v absolventském klání získal opět student FA ČVUT v Praze, avšak tentokrát z ateliéru Ondřeje Císlera, Jakub Hoffmann. Sportovní centrum Univerzity Karlovy porotu oslovilo zejména svým citlivým zasazením do komplikovaně svažitého pozemku. Výsledkem je jasná a čistá forma stavby sázející na přívětivost dřeva, které je v návrhu mladého architekta dominantním materiálem.
Oceněný projekt získává finanční odměnu ve výši 10 000 Kč.

Udělena byla rovněž dvě čestná uznání. První z nich získala Kateřina Gloserová, studentka Michala Kuzemenského z FA ČVUT v Praze, za projekt Bytového domu Plzeňská. Porota ocenila zejména střídmou koncepci bytového domu, jehož hmota vhodně doplňuje stávající urbanistickou strukturu okolní zástavby, aniž by na sebe strhávala přílišnou pozornost. Druhé čestné uznání si od ČKA odnesl Václav Mihola z FA VUT v Brně, student Barbory Ponešové, za přeměnu bývalé zemědělské usedlosti ANNAHOF na pěstírnu konopí. Mírně recesistický návrh zahrnuje i finanční soběstačnost projektu či možnost expanze budov i pěstitelských ploch do okolí. Konopí je zde pěstováno v transparentní skleněné konstrukci, v níž porota shledává odkaz na skleníky z konce 18. a počátku 19. století.
0 komentářů
přidat komentář