Komora architektů vyhlásila první ročník nové oborové ceny

Vložil
ČTK
20.01.2016 21:50
Praha

Praha - Česká komora architektů (ČKA) dnes vyhlásila první ročník České ceny za architekturu. Svá realizovaná díla do ní mohou autoři přihlašovat do poloviny dubna. Další práce bude nominovat nově vzniklá odborná akademie. Podle pořadatelů tak cena pokryje celou šíři domácí produkce za dané období. Nové ocenění, které může konkurovat známé, ale odborníky kritizované ceně Obce architektů, dnes pořadatelé představili novinářům.

Výroční cenu za architekturu udílí mnoho let Obec architektů. Ta však čelí v poslední době kritice zejména od mladých architektů. Obec podle nich neplní své poslání a upadá prestiž aktivit včetně soutěže a přehlídky Grand Prix architektů. Grand Prix, jež má být přehlídkou nejlepší aktuální architektury v ČR s možností ukázat ji co nejširšímu publiku, se podle kritiků stává spíše lokální událostí s nepatrným dopadem na laickou veřejnost. "Diskuse o ceně je v komoře řadu let, propagace architektury je jedním z našich úkolů daných zákonem. Cenu zakládáme nekonfrontačně, nevymezujeme se vůči žádné jiné ceně," řekl Plicka ČTK.

Za přihlášení do soutěže ČKA se nevybírá žádný poplatek, a bude tak přístupnější i mladým architektům, říkají organizátoři ceny. Tomu má pomoci také možnost elektronického přihlašování. Hlavním motivem přehlídky je prezentace výsledků práce architektů široké veřejnosti, a to nejen z hlediska jejich estetické a technické kvality, ale především v souvislostech jejich vzniku, vztahu k okolí a společenského přínosu, řekl předseda ČKA Ivan Plicka.

Do prvního ročníku mohou autoři přihlásit projekty realizované na území ČR mezi lety 2010 a 2015. Mezinárodní porota vybere 50 děl do užšího kola, ta se dostanou do katalogu a budou prezentována na nominačním večeru v červnu. Z nich pak pět až deset děl postoupí do finále, z nichž vítěz dostane na konci roku hlavní cenu. Se všemi finálovými stavbami se porota seznámí na místě.

Vedle nejlepších realizací v několika kategoriích se počítá i s cenami za teoretické práce a s oceňováním investorů soukromých i veřejných. Akademie České ceny za architekturu, již tvoří tuzemští architekti, teoretici a publicisté, bude udílet svou cenu za výjimečný počin v architektuře.

Porotu tvoří sedm zahraničních osobností, všichni působí na evropském kontinentu a jsou držiteli národních i mezinárodních ocenění. Tvoří ji Slovinec Boris Bežan působící v Barceloně, Nizozemec Kees Kaan, architekt českého původu Ivan Koleček, který žije ve švýcarském Lausanne, Slovenka Miriam Lišková, britský architekt Joe Morris, Martin Rein-Cano z berlínské kanceláře Topotek, belgickou architekturu zastupuje Jan De Vylder.


Upřesnění / oprava redakce Archiwebu ke zprávě ČTK:

Česká cena za architekturu je koncipována jako ocenění realizovaných architektonických děl BEZ VYPSÁNÍ JEDNOTLIVÝCH KATEGORIÍ.
Prvního ročníku ceny se tedy mohou zúčastnit jednotlivci nebo kanceláře s projekty realizovanými na území ČR a dokončenými mezi lety 2010 až 2015; jejich práce budou hodnoce
ny společně bez ohledu na to, zda půjde o projekty veřejných staveb, rodinných domů, urbanismu, krajinářských zásahů a podobně.

> ceskacenazaarchitekturu.cz
36 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
První dojem
Tomáš Vích
21.01.16 08:44
architekt architektu - kým?
raval
22.01.16 12:42
pro raval
Michal Schwarz
22.01.16 02:59
Obtížná dohoda s Obcí
Aa
22.01.16 06:52
Věci v optice oficiálních informací
Petr Velička
22.01.16 07:22
zobrazit všechny komentáře

Související články