UK vyhlásí soutěž na návrh dlažby v pozůstatcích rotundy

Vložil
ČTK
10.01.2016 00:25
Praha

Praha - Univerzita Karlova se chystá zpřístupnit pozůstatky rotundy svatého Václava, které byly v roce 2004 objeveny v budově Matematicko-fyzikální fakulty (MFF) na Malostranském náměstí v Praze. Součástí rekonstrukčních prací bude částečné obnovení dlažby na původní románské podlaze. V původní dlažbě se střídaly motivy lva a bájného tvora gryfa. Informace o jejím rozmístění se nedochovaly. Univerzita proto v pondělí vyhlásí soutěž na návrh obnovené dlažby. ČTK o tom informoval její mluvčí Václav Hájek.

Zatím se nepodařilo najít klíč, podle kterého byla dlažba v rotundě skládána. Projekty románských rotund obvykle vycházejí z důmyslně skrytých geometrických a matematických řešení. Proto se odborníci domnívají, že střídání motivů lva a gryfa podléhalo nějaké složitější matematické kombinaci.

Nejdůležitějším kritériem pro výběr vítězného návrhu rozmístění dlažby proto bude písemné matematické nebo umělecké zdůvodnění. Soutěž je určena univerzitní veřejnosti. Východiskem pro tvorbu je několik dlaždic, jejichž původní poloha se zachovala. Univerzita uvádí, že zvolených řešení respektujících doložené prvky může být celá řada.

Rotundu svatého Václava z 11. století považovali historikové i archeologové po 376 let za ztracenou. Několikrát ji badatelé marně hledali. Nakonec byly pozůstatky objeveny v roce 2004 archeologickým týmem pražského Národního památkového ústavu. MFF UK letos díky grantům z Islandu, Lichtenštejnska a Norska získala finanční prostředky na konzervaci a zpřístupnění této rotundy.

Přihlášky bude možné podávat do 3. března. Vítězný návrh bude v rotundě vytvořen v dubnu. Veřejnosti bude restaurovaná podlaha představena symbolicky na svátek svatého Václava 28. září.

0 komentářů
přidat komentář

Související články