Návrhy na Cenu Rudolfa Eitelbergera 2015 - druhá výzva

Vložil
Tisková zpráva
30.07.2015 16:15
Kdo si letos odnese stříbřitou „Cenu R. E.“?
O tom rozhodne komise, jejíž složení Vám už teď můžeme přiblížit. Historik architektury, člen sdružení Za krásnou Olomouc a vedoucí Katedry dějin umění na olomoucké univerzitě, Rostislav Švácha, bude předsedat konsiliu předních odborníků. Praktikující architekty reprezentují Pavel Nasadil a Jan Šépka. První je členem Nadace české architektury, druhý laureátem Ceny Rudolfa Eitelbergera z roku 2008. Doplní je Adam Gebrian, propagátor a komentátor architektury napříč všemi médii. Svůj názor přidá také vedoucí Odboru koncepce a rozvoje olomouckého magistrátu Jana Křenková a ředitel olomouckého územního pracoviště Národního památkového ústavu, František Chupík. Z Prahy přijede nakladatelka Dagmar Vernerová, duchovní matka České architektonické ročenky, z Bratislavy pak přední slovenský teoretik architektury Marian Zervan. Svůj ostrý úsudek jistě opět vysloví i kurátor sbírky architektury pražské Národní galerie, Jakub Potůček.

Jak můžete průběh soutěže a její výsledek ovlivnit vy? Vaše tipy na zdařilé architektonické počiny v Olomouckém kraji zařadíme do prvního kola klání. Z něj komise nominuje užší výběr, který na vlastní oči posoudí, určí pořadí, zvláštní ceny i čestná uznání a konečně i vítěze. Nominované projekty budou zveřejněny a vítěz oceněn v sobotu 3. 10. 2015, v rámci festivalu Den architektury. Podrobnosti se včas dozvíte.

Velmi oceníme Vaše návrhy a podněty, které můžete zasílat až do 30. července 2015 na naši novou adresu krasnaolomouc@gmail.com

Cílem symbolického ocenění je upozornit na ty zásahy, které pozitivně a zdařile ovlivnily prostředí měst a venkova Olomouckého kraje za uplynulé období, tedy od roku 2013 až do poloviny roku 2015. Chceme přispět k propagaci a informování veřejnosti o architektonických a urbanistických novinkách. Název „Ceny R. E.“ skrývá jméno významné osobnosti, olomouckého rodáka Rudolfa Eitelbergera von Edelberg (1817–1885), prvního profesora dějin umění na vídeňské univerzitě  a zakladatele tamního Uměleckoprůmyslového muzea (dnešní MAK) a Uměleckoprůmyslové školy.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články